Eläintutkimus on kehittynyt merkittävästi viimeisten vuosien aikana. Nyt on tarjolla paljon tietoa hevosesta eläimenä, hyvinvoinnin kannalta merkittävistä tekijöistä, lajityypillisistä tarpeista ja oppimisen mekanismeista. Haluamme auttaa hevosia kouluttamalla niitä uusimpien tutkimusten mukaisesti positiivisella vahvisteella. Tiimissämme on eläintenkoulutuksen ammattilaisia sekä tukihenkilöitä, jotka käyttävät tätä koulutustapaa omilla hevosillaan.


POSITIIVINEN VAHVISTE HEVOSEN KOULUTTAMISESSA

Positiivista vahvistetta käyttävästä koulutusmenetelmästä käytetään tutummin nimitystä naksutinkoulutus (clicker training). Kouluttaja toimii äänimerkeillä, joilla hevoselle kerrotaan, milloin se tekee oikein jonkun toivotun asian. Näin hevonen oppii oppimaan. Käytännössä tämä usein tarkoittaa ruokapalkinnon systemaattista käyttämistä koulutuksessa. Toinen hyvä positiivinen vahviste on rapsutus, jos hevonen siitä kovasti nauttii. Ruokapalkinto on hyvin vaikuttava vahviste ja hevonen oppii nopeasti. Siksi ruokapalkinnon käyttäminen ei ole aina helppoa ja helposti tulee alkuhankaluuksia. On tärkeää osata oikein koulutuksen tekniikkaa, soveltaa teoriaa oikealla tavalla käytäntöön sekä ymmärtää hevosen mielentilan ja mahdollisten kipujen vaikutus koulutukseen.

SIEDÄTTÄMINEN

Hevosen koulutuksessa on tärkeää tunnistaa siedättämisen tarve ja siedättää oikein. Siedättäminen ei ole pelottavalle asialle altistamista (flooding). Flooding ei poista pelkoa, vaikka hevonen saattaa muuttaa käytöstään. Floodattu hevonen voi alistua, vaikka yhä pelkäisi henkensä kaupalla. Pelko taas aiheuttaa pitkäkestoista stressiä, mikä on hyvin haitallista hevosen terveydelle. Siedättämisessä tavoite on pelon pois opettaminen, ei pelkästään reaktion muuttaminen. Siedätetty hevonen ei enää pelkää, vaan tutustuu muihinkin uusiin asioihin elämässään luottavaisesti.

HEVOSEN HYVINVOINTI JA TERVEYS

Usein ongelmakäytöksen taustalla on jokin ongelma hevosen elinolosuhteissa. Stressi ja kipu voivat aiheuttaa säpsyilyä, sinkoilua, levottomuutta, puremista, potkimista ja muuta arvaamatonta ja aggressiivista käytöstä. Tavallisimpia käytösongelmia aiheuttavia vaivoja ovat suun terveyden ongelmat, vatsahaava, hiekkakertymä, selkävaivat ja jalkojen ongelmat. Kivun ja sairauden hoitaminen on aina ensimmäinen asia, mistä tulee pitää huolta. Vaikka kivun aiheuttajaa ei löydettäisi, voidaan käytöksen ja ilmeiden perusteella kuitenkin tunnistaa kipua, jolloin voidaan auttaa hevosta.

TOIMINTAAMME OHJAAVAT PERIAATTEET

Eettisyys ja arvot ohjaavat tukihenkilöiden työtä. Haluamme kohdata sekä eläimen että ihmisen arvostavasti sekä auttaa hevosta kaikilla eettistä tarkastelua kestävillä tavoilla. Olemme sitoutuneet Suomen eläintenkouluttajat ry:n eettisten sääntöjen (http://www.elaintenkouluttajat.com/pdf/Eettisetsaannot.pdf) noudattamiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. positiivisen vahvisteen käytön suosimista ja hyvinvoinnin kokonaisvaltaista huomioon ottamista.

Lue lisää toimintatavoistamme: Tavoitteena myötätuntoisempi hevoskulttuuri
Haluatko oppia lisää positiivisen vahvisteen käyttämisestä tai kehittää ruokapalkinnon käyttämistä koulutuksessa?

Voit ottaa suoraan yhteyttä eläintenkouluttajiimme tai kysy lisää info.autahevosta@gmail.com!

Pirkanmaa Ulla Uosukainen - Tmi Hevoshoiva

Uusimaa Yhteistyössä eläintenkouluttaja Aino Koivukunnas, Hevosilo


Lue lisää blogistamme, miten voit auttaa hevostasi!

Auta hevosta Uuden Vuoden kauhuissa

Uuden Vuoden ilotulitukset aiheuttavat monelle hevoselle ja hevosenomistajalle paljon päänvaivaa. Onneksi on monia konsteja, miten voit helpottaa hevosten kärsimystä karsinatallissa tai pihatossa. Itse opin todella ikävästi kantapään kautta, miten järkyttävän trauman aiheutin ...

Ratsastus voi olla sielujen sympatiaa myös aloittelijoille

Järjestän nykyään täällä Päivi Huhtasen pihatolla perinteisten ratsastustuntien sijaan ns. Helliä hevostunteja. Mikä sai minut kehittämään uuden ja tyystin erilaisen tavan opettaa ratsastusta? Miten ratsastaja voi oppia ratsastuksen tekniikkaa hurjin harppauksin ilman hevosta?...

Lastauskoulutus on siedättämistä

Teksti: Aino Koivukunnas Kuva: Minna Tallberg HEVOSELLE LÄHTÖKOHTAISESTI LUONNONVASTAINEN TEHTÄVÄ Pieneen, suljettuun paikkaan meneminen on hevoselle luonnostaan vältettävä asia. Hevonen voi kuitenkin tottua siihen, kun se saa hyviä, rentoja, kiireettömiä kokem...