Ulla Uosukainen - Tmi Hevoshoiva


Tukihenkilöt by Ulla U., 19.5.2020

Hei!

Olen Ulla Uosukainen, tarjoan hevosten kouluttamista positiivisella vahvisteella, hierontaa, sekä Scoot Bootsien sovitus- ja neuvontapalveluita.

Hevosharrastukseni on alkanut jo pikkutyttönä ravitallilta Etelä-Pohjanmaalta. Samalta tallilta sain myös ensimmäisen oman hevoseni Mepun, joka tuli minulle peruskoulun jälkeen, kun lähdin opiskelemaan maatalousalan perustutkintoa Asikkalaan. Mepulla maastoilin paljon ja tutkimme aina kaikki mahdolliset metsäreitit. Mepun kanssa uskalsin mennä ihan mihin vain ja vaikka välillä eksyimme niin se löysi tien aina kotiin. Vuonna 2004 muutettiin maalle ja ostettiin Mepulle kaveriksi ori nimeltä Taavi, joka oli hiljattain tullut Ruotsista. Treenasin Taavia pitkin Kurun metsäteitä ja kausi 2006 oli meidän paras. Kymmenestä startista 1. ykkössija, 1. kakkossija ja 3. kolmossijaa. Muutettiin omalta vuokratilalta pois ja sen jälkeen hevoseni on ollut vuokrakarsinoilla, tallit ovat vaihtuneet ja hevosten pitoon on tehty aikamoisiakin ratkaisuja. Taavin loukkaantumisen jälkeen paluu raviradoille oli vaikeaa. Lopulta useamman vuoden jälkeen ja monen mutkan kautta sain Taaville uuden kodin Sievistä. Siellä se eli elämänsä loppuun asti harrastehevosena ja se lopetettiin 17-vuoden ikäisenä hammasongelmien takia.

Vuonna 2006 sain myös idean, että astutan Mepun Taavilla, koska halusin oman varsan. Luomuastutus oli halpa ja tallipaikan kokenut hevosisäntä oli auttamassa astutuksessa. Niimpä syntyi musta tähtipäinen varsa nimeltään Heta. Laidunkauden jälkeen Mepu sai pahan ähkyn ja Heta jäi 3,5 kk ikäisenä orvoksi. Heta kasvoi ja sen tulevaisuuden suunnitelmat olivat myös raviradalla. Opetin Hetan itse ajolle silloisten taitojeni mukaan ja myöhemmin myös ratsastin sillä. Se oli kiltti ja herkkä tamma, teki aina kaiken mitä pyydettiin. Ravurin hommat eivät kuitenkaan sujuneet. Useammat sanoivatkin, ettei siitä ole ravuriksi ja minä yritin sitä jotenkin kovasti todistaa vääräksi.

Halusin oppia lisää hevosten hyvinvoinnista ja valmistuin Hevoshierojaksi (AT) 2011. Haaveilin omasta yrityksestä, mutta sain töitä hoitoalalta ja sinne myös jäin. Valmistuin Lähihoitajaksi 2015 ja samana vuonna annoin Hetan ylläpitoon. Pienen tauon jälkeen haaveet omasta huippu ravurista nousivat taas pintaan. Tein sopimuksen ja astutin kaverin tamman. Tamma tuli kantavaksi ja 2017 syntyi pitkäjalkainen oripoika Ville.

Hevosurani käännekohtana pidän vuotta 2018. Hevosmessuilla sattumalta istahdin kuuntelemaan Aino Koivukunnaksen luentoa hevosten kouluttamisesta. Tämä uusi ja "moderni" tapa kouluttaa kiinnosti kovasti ja luento kolahti minuun täysin. Siltä istumalta lähdin etsimään paikkaa, missä opiskella asiasta lisää. Löysin ja sattumalta myös pääsin kouluun (Eläintenkouluttaja AT 2020). Samana kesänä osallistuin myös Ainon kurssille. Olin sopinut ennen kurssia, että vien Villen syksyllä ajo-opetukseen, mutta kurssin jälkeen peruin kaiken ja samalla vaihdoin tallipaikan pihattoon. Pihatossa olin pitänyt ennenkin hevosiani, joten se ei ollut mikään uusi juttu. Ajattelumaailma täällä uudessa paikassa oli minulle kuitenkin täysin erilaista. Hevoset olivat kengättömiä, kuolaimettomia ja kouluttamisessa käytettiin positiivista vahvistetta. Kengätön toki Villekin oli vielä tuossa vaiheessa elämäänsä. En kuitenkaan heti purematta niellyt ajatusta kengättömyydestä. Ajattelin, että ravureilla olisi pakollista ainakin talvella olla kengät jalassa ja kavioiden kulumisen takia olisi pakko pitää kenkiä. Päätin kuitenkin koittaa. Laidunkauden jälkeen Ville muutti Päivi Huhtasen pihattoon kolmen muun hevosen seuraan. Kengättömyyden myötä opin, kuinka tärkeää kavioiden hyvinvointi on koko hevosen terveydelle. Kiinnostus kavioihin on lisääntynyt valtavasti. Nykyään vuolen itse omat hevoseni ja teen Päivin kanssa yhteistyössä Scoot Bootsien sovituksia talleilla.

Pikkuhiljaa minulle alkoi aukeamaan yhä enemmän tämä ”uusi” ajatusmaailma ja opin koko ajan lisää hevosten kommunikoinnista ja käyttäytymisestä. Talvella tapahtui seuraava käänne ja haaveet omasta huippu ravurista alkoivat kariutua. Mitä enemmän opin hevosten käyttäytymisestä, niin sitä enemmän päässäni alkoi soida ajatus, ettei Ville halua olla ravuri. Se haluaa juosta ja olla vapaa, mutta ei se halua juosta kahta kilometriä täysiä kilpaa. Se oli minun tavoitteeni saada mainetta ja kunniaa. Hevosille tärkeintä on lauma, ruoka ja liikkuminen.

8

Kesällä 2019 muistin myös Hetan olemassaolon, jonka olin hetkellisesti täysin unohtanut oman mielen prosessoinnin takia. Heta oli edelleen ylläpidossa, mutta ongelmia oli selkäkipujen ja kavioiden lohkeilun kanssa. Satula meni heti vaihtoon ja kengät otettiin pois, lisäksi Heta sai kunnon kesäloman laitumella. Syksyllä Heta muutti laidunkauden jälkeen samaan pihattoon Villen, Pullan ja Kukan luokse. Aluksi Heta oli hyvin etäinen ja kiukkuinen muille hevosille. Se tarvitsi paljon tilaa ja sitä se saikin. Pikkuhiljaa kuoren alta paljastui se ihana herkkä ja lempeä tamma, joka pystyi nyt vaikuttamaan mielipiteillään asioihin, joihin se ei koskaan aikaisemmin saanut vaikuttaa. Huomasin myös, että pelkkä riimun päähän pukeminen vei Hetan antautuneeseen tilaan, opittuun avuttomuuteen, millään ei ollut enää mitään väliä. Niimpä aloitin kaiken aivan alusta ja etenin Hetan tahdin mukaan.

Koulutus

Villen ja Hetan kanssa jatkan matkaani niin kauan kun sitä riittää. Villestä ei tule ravuria, mutta se tulee oppimaan ihan kaikkea rekiajelusta lännenratsastukseen tai vaikkapa hevostanssiin. Hetalla ei ratsasta enää aikuiset, mutta tulevaisuudessa lapset saattavat tehdä vielä monta unohtumatonta retkeä sen kanssa. Nykyään teen myös paljon asioita ilman varusteita ja maasta käsin. Toimin hevosten kanssa omaa kehonkieltä ja positiivista vahvistetta käyttäen. Eniten minua kiinnostaa varsojen kouluttaminen. Olen myös aina ollut sitä mieltä, ettei ”hulluja” hevosia ole olemassa. Käyttäytymiseen löytyy aina jokin syy niin eläimillä kun ihmisilläkin. Nykyään kiinnostuksen kohteinani ovat myös omien käyttäytymismallien ja tunteiden takana olevat syyt ja tunnetilat.

Katson tilannetta aina kokonaisvaltaisesti, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos talon perustuksen eivät ole kunnossa niin kestävää taloa on vaikea rakentaa. Toimin hevosen ehdoilla. Jos haluat apua liittyen hevosen koulutukseen, hyvinvointiin tai kengättömyyteen, niin otathan yhteyttä.

ulla@autahevosta.fi
045-8014497
https://www.hevoshoiva.fi/

Kysy lisää seuraavista aihealueista: Scoot Bootsit, kengättömyys, sovituspalvelu, naksutinkoulutus, varsat, virikkeet, ajolle opetus, lastauskoulutus, kavion nosto, omaehtoisuus, starttinappula, liberty, hieronta

Hinnasto (sis. Alv 24%)

  • Etätuki alk. 25€/h puhelimitse tai videopuheluna
  • Scoot Bootsien sovitus- ja neuvontapalvelu, tallikäynnit Pirkanmaalla. Perussovituksen hinta 40€. Lisätunnit samana päivänä 25€/h.
  • Hevosten koulutus positiivisella vahvisteella 66€
  • Hevoshieronta 50€. Lisätunnit samana päivänä 25€/h.
  • Hinnat sisältävät 30km (menopaluu 60km) Ylöjärveltä, lisäkilometreista 0,43€km.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Sara Autelo - ARTelo

Hei, olen Sara Autelo, lisensoitu Bent Branderup kouluttaja, akateemisen ratsastustaiteen osaaja, istunnan hioja, ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja sekä erikoisammattitutkinto-opiskelija Inkoosta. Voi parhaiten auttaa seuraavissa asioissa: hevosen ta...
Lue lisää »

Riikka Miikkulainen

Hei, nimeni on Riikka Miikkulainen, olen 41 –vuotias maatilayrittäjä Eurajoelta. Tarjoan tukea etänä tai paikan päällä kengättömyyteen tai pihattoelämään siirtymisessä sekä teen kengättömien hevosten vuoluja Satakunnan alueella. Vuosien varrella on kertynyt paljon käytän...
Lue lisää »

Minna Wirzenius-Karjalainen Equus felix Tmi

Olen Minna Wirzenius-Karjalainen Ylöjärveltä. Tarjoan hevoshierontaa, hevosshiatsuhoitoja sekä valmennan istunta- ja mielikuvalähtöistä ratsastusta ja kommunikointia hevosen kanssa myös maastakäsin. Hevosurani on jo aika pitkä. Olen aloittanut hevosten kanssa harrastamise...
Lue lisää »