Kaviohuollon ABC -verkkokurssi sisältää:
- 2h luennon "Mitä kannattaa tietää kavioista, kengillä taikka ilman" (taltioitu 27.2.2022)
- 2h luennon "Helppo ja hyvä kengättömyys, bootsit ja perusvuolu" (taltioitu 3.3.2022)
- 2h videosarjan "Kevät ja kaviot"
- osallistumisoikeus suljettuun Facebook -ryhmään Kaviohuollon ABC
Facebook -ryhmässä keskustelu aiheesta jatkuu, pääsee harjoittelemaan erilaisten kavioiden kuvien katsomista, kuulee muiden kurssilaisten kokemuksia ja voi kysyä kommentteja toisilta osallistujilta.
Kenelle?
Luentosarja on suunnattu hevosenomistajille, joita kiinnostaa oppia enemmän kengättömyydestä. Ei ole merkitystä onko hevonen kengätön vai kengitetty taikka oletko vasta-alkaja vai jo pitkään vuollut omien hevostesi kavioita.
"Tämä on se luentosarja, jolle olisin itse todellakin halunnut osallistua jo 18 vuotta sitten, kun ostin ensimmäisen oman hevosen. Olisin säästynyt niin monelta vaivalta ja rahanmenolta."
Kaviot kertovat paljon -kaikille, jotka vain osaavat katsoa
Kaviohuolto on muutakin kuin kaviokoukulla putsaamista. Suurin osa hevosihmisistä osaa erottaa kavioista sen verran, että ymmärtää voiko hevosella ratsastaa vai ei. Kavioista näkee kuitenkin hyvin paljon muutakin merkittävän tärkeää informaatiota hevosen terveydestä, kun niitä oppii katsomaan sillä silmällä.
Ärtymyksestä ihasteluun
Hevosen kaviot herättävät helposti ihmisessä tunteita. Onhan se ärsyttävää, jos kenkä/bootsi on tipp--unut tai joutuu jatkuvasti ostamaan kalliita suojia ja odotella kengityksiä. Mitä jos vaihdettaisiin kiroilu hämmästelevään ihasteluun? Tällä tunnetilalla on nimittäin ihmisen aivoille jopa suotuisia terveysvaikutuksia. :) Hevosen kavioissa on hyvin kaunis ja mielenkiintoinen mekanismi, että on ihan ihme, kuinka ne toimivat niin hyvin vaikeissakin olosuhteissa.
Tämän luentosarjan 1. osiossa pohditaan hevosen elämää niissä kavioissa, joihin se on syntynyt. Varsan ensimmäisten vuosien kaviohuolto vaikuttaa sen koko loppuelämän ajan liikeratoihin ja jalkojen asentoihin. Kavioiden kuntoon ja hevosen terveyteen vaikuttaa koko hevosen elämän kokonaisuus: vuolu, ruokinta, liikunnan määrä ja laatu sekä alustat, joilla se elää. Usein kaviot tarvitsevat suojaa liukkaudelta tai liialta kulumiselta. Perinteisesti hevosilla käytetään rautakenkiä, mutta nykyään on saatavilla myös muita vaihtoehtoja. On tärkeää miettiä oman hevosen kavioille sopiva vaihtoehto, joka on toimiva ja kaikkien hyvinvointia edistävä.
2. osio käsittelee kengättömyyteen siirtymistä erilaisin tavoin, treenaamista kengättömällä hevosella, miten säästää aikaa, vaivaa ja rahaa, erilaisten bootsien hyviä ja huonoja puolia sekä miten perusvuoluja oppii tekemään itse.
3. osio Kevät ja kaviot käsittelee yleisimpiä haasteita, mitä märkä tarha aiheuttaa kavioille: sädemätä, valkoviivantauti, irtoseinämä ja miten niitä voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa.
*Videot katsottavissa 6kk ajan tilauspäivästä.*
Saat luentosarjasta eniten irti, kun otat luennolle mukaan kuvia hevosesi kavioista.
Ota kuvia kavioiden pohjista sekä suoraan edestä ja sivultapäin (kamera maassa, paksut vuohiskarvat käärittynä pois edestä). Ei ole väliä onko hevonen kengitetty vai kengätön. Eniten tietoa kavioista saat nappaamalla kuvia ilman rautakenkää esimerkiksi kengityksen aikana.
Kuka kouluttaa ja miksi?
Päivi Huhtanen on entinen kilparatsastaja, joka aloitti perusteellisen kavioiden ja hevosen hyvinvoinnin tutkimisen 8 vuotta sitten, jolloin hänen kenttähevosensa Kukka ei meinannut pysyä enää hengissä. Innostus ja ihastus kavioihin ja hevosen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin johti lopulta Auta hevosta -tiimin perustamiseen. Tiimi tarjoaa koulutus- ja hyvinvointipalveluita ympäri Suomen. Päivi toimii myös kengättömien hevosten Scoot bootsien maahantuojana sekä sovitus- ja vuoluneuvojana.
Palautetta luennoista:
"Hyvä ja mielenkiintoinen kurssi. Tästä eteenpäin aion edelleen lisätä kavioiden putsausta, tutkia niitä enemmän ja vertailla sekä kuvata. Rohkeammin eri pohjille."
"Kiitos Päivi!! Todella mielenkiintoista ja tietoa antava kurssi!"
"Kurssin sisältö oli mulle periaatteessa tuttua, mutta hyvää kertausta, joka tuli tarpeeseen. Olen siis melko kauan suurimmaksi osaksi omani vuollu."
"Mielenkiintoinen kokonaisuus. Esimerkit olivat parhaita, niitä ei varmaan voi koskaan olla liikaa. Ota mukaan buutsien esittelyä, eli isommin mitä nyt lopussa tuli kysymyksen myötä."
"Todella mielenkiintoinen ja kattava kurssi!"
"Olen kiitollinen, että olen lähtenyt työstämään tätä asiaa! Kengittäjä meillä on kyllä kertonut ongelmista ja havainnoistaan, mutta ensi kerralla hän joutuu kyllä vastailemaan ja näyttämään kavioita ihan eri tavalla. Osaa sitä jo kyllä odottaa, koska kerroin tästä kurssista :D"