Yhteistyössä eläintenkouluttaja Riina Harinen


Koulutus by Riina H., 17.9.2020

Hei! Olen Riina Harinen, ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja. Tarjoan hevosten koulutuspalveluita sekä apua hevosten hyvinvoinnin lisäämiseen ja yhteistyön parantamiseen hevosen kanssa.

18

Kiinnostukseni eläinten kouluttamiseen heräsi toden teolla ensimmäisen oman hevoseni myötä. Vaikka olin koko ikäni ollut hevosten kanssa ja hevosalalta oli jo yksi ammattikin, niin siitä huolimatta alku ensimmäisen oman hevosen kanssa ei sujunutkaan kovin helposti. Uuteen kotiin muutettuaan hevonen oli rauhaton ja hermostunut, se ei sietänyt yhtään yksin oloa tallissa eikä hoitamisesta ja selkäännoususta meinannut tulla mitään. Suru ja pettymys valtasivat mieleni, tätäkö tämä hevosen omistaminen nyt olisikin!?


Olin tuohon aikaan kiinnostunut nk. "luonollisesta hevostaidosta" ja ajattelin sen olevan hevosystävällistä, perustuuhan se suurilta osin siihen, kuinka hevoset keskenään kommunikoivat. Tai niin ainakin silloin luulin. Siihen aikaan uskoin johtajuus- ajatteluun ja ulkoisesti tarkasteltuna niin koulutetut hevoset toimivatkin "hyvin". Ne reagoivat ihmisen pienimpiinkin merkkeihin ja reaktiot olivat nopeita ja täsmällisiä. Näitä oppeja sovelsin myös oman hevoseni kanssa. Kuitenkin pikkuhiljaa sisimmissäni alkoi tuntua yhä enemmän ja enemmän siltä, että hevoseni ei voi hyvin. Se oli välillä täysin eleetön tai sillä oli surullinen, lasittunut katse silmillään, sen keho tuntui jäykältä ja hevosen huomio oli pelkästään vain siinä, mitä ihminen seuraavaksi pyytää. Usein vieläpä täysin yllättäen ja mikäli hevoselta ei tullut välitöntä reaktiota- voimistui apu välittömästi tarpeettoman suureksi.


Tämän ymmärrettyäni olin aivan hukassa! Ymmärsin, että se mitä olin luullut hevosystävälliseksi ja keveäksi, olikin kaikkea muuta ja menetin monet yöunet miettiessäni, mitä olen hevoselleni tehnyt. Sitten kuin sattumalta aloin löytämään netistä toisenlaisia tapoja toimia. Ensin löysin Noora Ehnqvistin kurssit, joilla silmäni avautuvat lopullisesti, eikä paluuta entiseen enää voinut olla! Samoihin aikoihin näin Minna Tallbergin videon, jossa hevonen lastautui vapaana traileriin, täysin rennosti ja tyytyväisen oloisesti. Siitä heräsi halu- TÄMÄ on juuri sitä, mitä minä haluan oppia!
Suoritin ensin Suomen eläintenkoulutuskeskuksella hevosen oppimispsykologian perusteet- opinnot, jotka auttoivat minua ymmärtämään kuinka hevoset oppivat ja käytösten syy- seuraussuhteita. En tarvinnut johtajuus- ajattelua enää mihinkään.


Jatkoin aiheeseen tutustumista osallistumalla useille eri kouluttajien kursseille ja harjoittelin koulutustaitoja uuden nuoren hevoseni Veikon kanssa. Uuden lähestymistapani vuoksi alku sujuikin nuoren hevosen kanssa hyvin, Veikko oppi monia taitoja ja sen kanssa ei ole koskaan ollut minkäänlaisia hallintaan liittyviä haasteita, joita taas edellisten hevosteni kanssa oli johtajuus- ajattelusta johtuen paljonkin. Pikkuhiljaa huomasin kuitenkin, että Veikko oli hyvin passiivinen. Mitään fyysistä syytä sille ei löytynyt, mutta oli harvoja asioita, joista Veikko jaksoi innostua. Veikon kanssa pystyi periaatteessa tekemään mitä vain, mutta aloin huomaamaan, että se ei itse oikein nauttinut tekemisestä- ja kun sillä on aina ollut mahdollisuus valita haluaako se tehdä vai ei, niin se alkoi yhä useammin valita tekemisen sijaan "ein" ja sen pienikin yritteliäisyys katosi lähes kokonaan. Siitä huolimatta, että käytin koulutuksessa positiivista vahvistamista ja kokeilin toinen toistaan parempia palkkioita. Veikko on siis opettanut minulle, että pelkkä tekninen koulutustaitokaan tai palkkioiden käyttäminen ei vielä yksin riitä, vaan tarvitaan kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä, jotta hevonen voisi voida hyvin!
Jatkoin tiedon etsimistä ja pyysin apua erilaisilta kouluttajilta ja viimein pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni ja suoritin eläintenkouluttajan ammattitutkinnon. Veikostakin alkoi pikkuhiljaa kuoriutua innokas, aktiivinen ja hyvinvoiva hevonen ja nykyään Veikko on utelias, avoin ja sen itseluottamus on kasvanut hurjasti! Haluatko kuulla lisää mikä meitä auttoi? Tarinamme jatkuu, pysy kuulolla!


Kartoitan koulutettavien hevosten kohdalla aina niiden hyvinvointiin vaikuttavia asioita laaja- alaisesti ja annan omistajalle ehdotuksia siitä, kuinka juuri tämän yksilön hyvinvointia voitaisiin lisätä. Minulle työssäni kaikkein tärkein tavoite on saada iloa ja onnistumisen kokemuksia niin hevoselle kuin ihmisellekin, olen tukenasi muutoksessa pienin askelin kohti parempaa yhteistyötä hevosesi kanssa. Jos sinusta tuntuu, että voisin olla sinullekin avuksi läsnä tai etänä- otathan yhteyttä!

Lue lisää juttujani tai kysy etätukea, jos seuraavasta listasta löytyy kiinnostavia aiheita:
naksutinkoulutus, positiivinen vahvistaminen, hevosen kokonaisvaltainen hyvinvointi, yhteistyö hevosen kanssa, siedättäminen, starttinappula, virikkeet, hevosen aktivointi, eläinavusteinen toiminta, liberty, lastausongelmat, ratsastusongelmat, kuolaimettomuus, kaulanaruilu, opittu avuttomuus, rauhoittelevat eleet, hevosen itseluottamuksen kasvattaminen

Tunnetko hevosen, joka tarvitsisi apua erityisesti näissä asioissa?


Kysy lisää!
info@onnenpisara.fi

045-3195145

Hinnastoni 2020
*Etätuki alk. 25e/h puhelimitse tai netin kautta videona

*koulutuskäynti tai ratsastuksen opetus Etelä-Karjalan alueella 45,00€/kerta + matkakulut

Myös paketit, kurssit ja luennot. Kysy lisää!

Maksutavat käteinen, kortti tai tilisiirto.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Auta hevosta Uuden Vuoden kauhuissa

Uuden Vuoden ilotulitukset aiheuttavat monelle hevoselle ja hevosenomistajalle paljon päänvaivaa. Onneksi on monia konsteja, miten voit helpottaa hevosten kärsimystä karsinatallissa tai pihatossa. Itse opin todella ikävästi kantapään kautta, miten järkyttävän trauman aiheutin ...
Lue lisää »

Ratsastus voi olla sielujen sympatiaa myös aloittelijoille

Järjestän nykyään täällä Päivi Huhtasen pihatolla perinteisten ratsastustuntien sijaan ns. Helliä hevostunteja. Mikä sai minut kehittämään uuden ja tyystin erilaisen tavan opettaa ratsastusta? Miten ratsastaja voi oppia ratsastuksen tekniikkaa hurjin harppauksin ilman hevosta?...
Lue lisää »

Lastauskoulutus on siedättämistä

Teksti: Aino Koivukunnas Kuva: Minna Tallberg HEVOSELLE LÄHTÖKOHTAISESTI LUONNONVASTAINEN TEHTÄVÄ Pieneen, suljettuun paikkaan meneminen on hevoselle luonnostaan vältettävä asia. Hevonen voi kuitenkin tottua siihen, kun se saa hyviä, rentoja, kiireettömiä kokem...
Lue lisää »