Aktiivipihatto Ylöjärvellä
- rauhallinen neljän hevosen lauma
- heinäautomaatti 4h välein
- analysoitu matalasokerinen heinä
- 3 valvontakameraa (vesipiste, makuuhalli, automaatti)
- hyvä sorapohja
- 3ha laidunta
- 500m paddock paradise -kujia
- 60m2 +15m2 makuuhallit
- sulana pysyvä vesi
- valaistu kenttä 20x40m
- kivoja maastoja
- kengättömille tammoille tai ruunille
- auta hevosta -arvomaailma
- koulutus positiivisin vahvistein
- pienimuotoista HeHKu -asiakastoimintaa
- syvätason sielunyhteys hevosiin
Päivi Huhtasen aktiivipihatto Ylöjärvellä on suunniteltu Paddock Paradise -mallin mukaisesti lisäämään hevosten omaehtoista liikkumista.
Hevosten päivittäisessä käytössä on erilaisia kujia yli 500m. Eniten hevoset kävelevät 150m reittiä edestakaisin makuuhallilta ja vesipisteeltä heinäautomaatille, mistä tippuu analysoitua heinää 4h välein.
Hevoset kävelevät päivässä useita kilometrejä, koska talvisin jaetaan lisäksi pulkalla heinää pelloille umpihankeen. Hevosilla on suuri tarve etsiä ruokaa. Ne kävelevät tai usein miten laukkaavat innokkaasti pienten heinätupsujen väliä useita tunteja yli hehtaarin kokoisella pellolla.
Hevosilla on tilaa n. 3,5ha, josta 3ha on laidunta ja loput hyväpohjaista sora/hiekka-aluetta, joka on suunniteltu tarjoamaan kengättömille kavioille erilaisia alustoja. Pahimpaankin kura-aikaan hevosilla ja omistajilla on kuivat ja siistit pohjat liikkua.
Alue on suunniteltu niin, ettei joka paikkaan näe, vaan uteliaat hevoset menevät monta kertaa päivässä katsomaan onko jonnekin tullut esimerkiksi lisää syötävää. Alueen jokaiseen tontin nurkkaan on hevosilla syy mennä, joten mikään alue ei jää käyttämättä.
Tarhoissa on kilometreittäin sähkölankaa neljässä kerroksessa. Sähköpaimenia on kaksi, jotta sähkö saadaan kiertämään mahdollisimman laajalla alalla. Sähkö ei kierrä talvisin, kun lankoihin jäätynyt jää eristää virtaa. Hevosilla on syytä olla silloin paljon muuta tekemistä, etteivät ne halua aitauksesta ulos.
Hevosten alue on rinteessä, joten ne saavat samalla myös ylämäkijumppaa. Lisäksi on rakennettuja kukkuloita, jossa hevoset leikkivät kukkulan kuningasta ohikävelevien koiran taluttajien suureksi riemuksi.
Pihaton kaikki toiminnot on suunniteltu vastaamaan hevosen lajityypillisiin tarpeisiin. Esimerkiksi toinen sulana pysyvä vesiastia on ulkona, jotta hevonen voi juodessaankin nähdä ympärilleen. Pata täytetään päivittäin letkulla, jotta voidaan seurata päivittäistä vedenkulutusta.
Valvontakameroilla on mielenkiintoista seurata lauman toimintaa, jotta tiedetään pääsevätkö kaikki varmasti syömään, juomaan ja nukkumaan makuulla rauhassa.
Makuuhallissa on tilaa 60m2, väliseiniä ja kaksi ovea, jotta lauman alimmilla on turvallista olla sisällä. Lisäksi on n. 15m2 pikkumökki, johon voidaan tarvittaessa jakaa laumaa, esim. jos kaikki hevoset eivät voi olla laitumella. Makuuhallien tyhjennys tapahtuu koneella, eli koko pihaton seinä on liukuovea. Samoin tarhan kevätsiivous tehdään traktorilla, joten kottikärryjä tarvitsee lykkiä mahdollisimman vähän.
Makuuhallin kuivikkeena on turvetta ja pakkasilla myös olkea. Hevoset totutetaan olkeen pikkuhiljaa, jotta vältytään ahmimisen aiheuttamalta ähkyltä. Hevosilla on pihalla paljon mielekästä tekemistä ja ne saavat automaatista heinää 4h välein, joten ne seisovat harvoin sisällä syömässä olkea.
Hevosten päivittäinen hoito on helppoa. Heinäautomaatissa on kuusi hyllyä, jotka täytetään kerran päivässä. Lisäruoat annetaan heinälaatikoista hevosten rutinoituessa omille paikoilleen. Automaatin heinämäärä määräytyy helposti lihovien suomenhevosten heinämäärän mukaan. Tarvittaessa lisäruokittavat otetaan lisäruokintapaikalle syömään heinää suoraan heinävaraston seinään tehdystä aukosta, joten heinää ei juurikaan tarvitse kantaa ikinä mihinkään. Heinäautomaatin varastoon tuodaan traktorilla kaksi suurpaalia kerrallaan, jotka riittävät neljän hevosen laumassa n. 2vkoa.
Hevosille syötetään aina vähintään kahta eri heinää samaan aikaan, jotta heinäanalyysien eroja ja heinän vaihdoksesta johtuva kuormitus suolistolle voidaan minimoida. Hiekkaähkyjä vältetään kaikin tavoin. Automaatin heinät tippuvat heinälaatikkoihin, jotta hevoset syövät heinän mukana mahdollisimman vähän maa-ainesta. Heiniä ei jaeta hiekkapohjaiselle alueelle.
12m2 varustehuoneessa on kaappitilaa ja lämmintä kuivattaa loimia. Loimia käytetään yksilöllisesti hevosen karvan ja lihaskunnon mukaan. Hevosten hoitotila on pihatolla oleva osa lattiasta, joka on betonilla ilman kuiviketta, jotta siinä on kätevä mm. tehdä vuoluja ja eläinlääkärin toimenpiteitä.
Alueella on kivoja maastoja. Täysin autottomia maastoja on vähän, mutta joitakin kivoja kiipeilypolkuja löytyy. 20x40m hiekkakenttä on valaistu. Estekalustosta voi rakentaa hevosille erilaisia jumppatehtäviä riippumatta ovatko hevoset ratsastettavia. Hevosille järjestetään tarhaan säännöllisesti erilaisia virikkeitä. Ne saavat syödä kuusenoksia, pajua, olkea verkoista ja piilotettuja porkkananpaloja.
Hevosenomistajien kanssa tehdään kirjallinen hoitosopimus, jossa on eritelty tarkkaan mitä kuuluu perushoitoon ja mikä on lisämaksullista lisähoitoa. Erilaisia ystävänpalveluksia voi ehdottaa riippuen kuinka paljon omistaja haluaa tehdä asioita itse. Esimerkiksi omistaja voi itse antaa hevoselleen haluamansa määrän lisäheinää tai päivittäinen lisäruokinta (esim. varsoille tai laihtuville) laumasta erotettuna voidaan järjestää lisämaksua vastaan.
Päivi Huhtanen kouluttaa kaikki hevoset positiivisin vahvistein, jotta jokainen uusi asukas tottuu erilaisiin toimintatapoihin rennosti. Päivi on Scootbootsien maahantuoja ja kengättömien hevosten vuoluneuvoja, joten Hehkumaan hevostilalla on vain hyvin harvoin syytä kengittää hevosia. Pitoa talven liukkaille keleille saadaan ensisijaisesti suolalla, tuhkalla ja hiekotuksella. Pahimmilla keleillä käytetään bootseja, joissa on nastat tai hokit. Bootsit tarkistetaan päivittäin, jotta iho ei haudu ja bootsit ala hiertää.
Päivin arvomaailmassa on tärkeää, että hevosia kuunnellaan, niitä pyritään ymmärtämään ja auttamaan kaikin keinoin. Hevosten kohtelu ja käyttö tulee olla hevoslähtöistä ja kaikkien osapuolten mielestä mukavaa. Hevosilla voidaan ratsastaa/ajaa vasta uudelleenkoulutuksen jälkeen, mikäli niillä on henkisiä tai fyysisiä traumoja. Hevoset liikkuvat aktiivisesti itsenäisesti, joten liikutuksen sijaan on mahdollista keskittyä hevosen ja ihmisen suhteeseen. Päivi ei itse käytä kuolaimia, vaan opettaa hevoset äänellä, istunnalla, kuolaimettomilla tai kaulanarulla ratsastettaviksi. Päivin hevoset on koulutettu tekemään liberty workia, jossa hevonen tekee mielellään ihmisen peilinä erilaisia tehtäviä. Päivin ei omalla tontillaan juurikaan tarvitse talutella hevosia koskaan mihinkään, koska onnellisten hevosten pihatossa hevoset tulevat viheltämällä luokse ja siirtyvät käsimerkein haluttuihin paikkoihin. Usein on suorastaan ruuhkaa, kuka pääsee tekemään ihmisen kanssa asioita.
Hehkumaan hevostilalle kutsutaan jokaista hevosta, hevosen omistajaa ja asiakasta hehkumaan parasta omaa valoaan eli elämään merkityksellistä ja onnellista elämää parhaana versiona itsestään. Päivi järjestää asiakkailleen hyvin pienimuotoisesti hevosvoimauttavia HeHKu -Hyvää Hevosen Kanssa -koulutuksia, joissa syvennytään hevosen ja ihmisen vuorovaikutukseen erilaisin harjoituksin, meditaatioin ja lasten leikein. Hevoset ovat pitkään terapiatyötä tehneitä ja auttavat mm. purkamaan erilaisia pelkotiloja turvallisesti. Sen vuoksi laumaan otetaan vain toisten hevosten, lasten ja muiden eläinten kanssa toimeentulevia hevosia.
Tervetuloa tutustumaan ihmisiä rakastavien hevosten onnelliseen hevoselämään HeHKu -Hyvää Hevosen Kanssa -tunneille!