Ratsastus

Haluaisitko auttaa hevosta kantamaan ihmistä mukavammin selässään?

Tarjoamme räätälöityä apua Sinun ja hevosesi tarpeisiin, esim. hevosen tai ratsastajan pelkotiloihin, vuorovaikutukseen, hevosen lihaksiston kehittämiseen tai ratsastajan istuntaan. Tiimistämme löytyy eläintenkouluttajia ja ratsastusvalmennuksen ammattilaisia, jotka auttavat Sinua helpottamaan ratsuhevosen elämää. Tarjoamme ratsastusvalmennusta pienryhmissä lapsille ja aikuisille opetushevosillamme tai asiakkaan oman hevosen kanssa.


TURVALLINEN RATSUKOULUTUS

Ratsastuksen on tarkoitus olla mukavaa sekä hevoselle että ratsastajalle. Parhaimmillaan ratsastus on kuin yhteistä tanssia, jossa nautitaan yhteisestä liikkeestä, rytmistä ja toisen ymmärtämisestä pienen pienin merkein. Hevonen on luotu liikkumaan ja yhteisillä ratsastushetkillä ratsukko pääsee yhteiseen vauhdin hurmaan. Ratsastamalla voidaan kehittää hevosen kuntoa ja liikkumisen tapaa, kun otetaan huomioon hevosen henkiset ja fyysiset ominaisuudet. Turvallisuus alkaa luottamuksesta, etteivät varusteet tai ihminen aiheuta kipua hevoselle eikä hevoselta pyydetä jotain, mihin se ei sillä hetkellä kykene.

Ratsukoulutus alkaa totuttamalla hevonen varusteisiin ja ihmisen painoon selässä. Hevoselle opetetaan pienissä palasissa yhteinen merkkikieli. Parhaiten näiden opettaminen sujuu maasta käsin ennen ratsastuksen aloittamista. Hevoselle on hyvä opettaa ratsastajan kanssa liikkumiseen hyvä tasapaino sekä valmistella, että hevosen fysiikka on ratsastukseen valmis. Ratsukoulutuksen kaikissa vaiheissa varmistetaan, ettei hevonen tunne kipua tai pelkoa. Merkkejä tästä ovat haluttomuus lähteä ihmisen mukaan tai kipuviestit satuloinnissa tai selkäännoustessa (haukottelu, mahaan potkiminen, väistely, pään viskely, seisominen apaattisena reagoimatta mihinkään tai pureminen). Mikäli nämä viestit ohitetaan, alkaa hevonen kertomaan ikävistä tunteistaan lisäämällä vauhtia, painamalla kädelle, vastustelemalla, sinkoilemalla, pukittamalla, hyppimällä pystyyn tai jähmettymällä paikoilleen. Näin käyttäytyvä hevonen kaipaa kipeästi apua.ISTUNTA KERTOO HEVOSELLE KAIKEN

Hyvä istunta on sellainen, missä ihminen on hyvässä tasapainossa, hyvässä ryhdissä ja pystyy vaikuttamaan mahdollisimman pienin merkein hevosen liikkumiseen ja muotoon. Hevosen on helpompaa kantaa ihmistä silloin kun ihminen itse kantaa itsensä, käyttää vatsalihaksiaan tukeakseen asentoaa ja on mahdollisimman rauhallisesti ja paikoillaan. Ihmisenkin on helpompaa kantaa reppuselässä toista, joka pitää itsensä ryhdissä ja on mahdollisimman liikkumatta. Hankalaa on myös silloin, jos kannettava on aivan löysä tai yrittää kovasti liikkua liikkeen mukana, koska se yleensä vain häiritsee kantajaa.

Jokainen hevonen on herkkä ratsastajan istunnalle. Kaikki hevoset yrittävät aina parhaansa pysyäkseen yhteisessä tasapainossa, rytmissä ja suunnassa. Jos ratsastaja ei tiedä, mitä hänen istuntansa tai istuntavirheensä kertovat hevoselle, hevonen joutuu kestämään kaikenlaista pyyntöjen sekamelskaa. Sekä ratsastajalle että ratsulle oikein opetettu istunnalla ratsastus voi olla niin hienovaraista, kaunista ja huomaamatonta, ettei kukaan muu vierestä katseleva erota, mitä ratsastaja aikoo seuraavaksi pyytää hevoseltaan. Suuret ja nopeat jalkojen tai käsien liikuttelut (ohjas- ja pohjeavut) eivät ole ratsastusta parhaimmillaan.RATSASTUS AIHEUTTAA SUURIA TUNTEITA

Ratsastus ei ole helppoa. Hevosen päällä istuminen voi olla ihmiselle riemukasta, mutta ei välttämättä hevoselle. Tekniikan harjoittelu voi tuntua mielenkiintoiselta, monimutkaiselta, mahtavalta, turhauttavalta, rankalta, kivalta tai tylsältä, riippuen kummalta ratsukon osapuolelta kysytään. Siksi opetamme ratsastusta myös ilman hevosta. Lihaksistomme tarvitsee lukemattomia toistoja, jotta opittu asia sujuu kehossamme automaattisesti. Ratsastajan on usein helpompi hahmottaa asioita ja asentoja ensin ilman liikkumisen tuomia lisähaasteita. Joskus ratsastus saattaa pelottaa, suututtaa tai tuntua aivan uskomattoman upealta kokemukselta. Tunne on joka tapauksessa aivan mahtava, kun yhteys hevoseen vihdoin syntyy ja tuo upea iso eläin alkaa toimia, kuten kehomme sille viestii. Sen tunteen kun pääsee kokemaan hevosen kanssa, jaksaa taas treenata kehonhallintaa aivan uudella innolla.RATSASTUSOPETUKSEMME TAUSTOJA

Ratsastusopetuksemme perustuu erilaisiin kursseihin, kokemuksiin ja ratsastustaustoihimme. Suurin osa meistä on saanut vaikutteita mm. Katariina Alongin Coaching with Connection -ratsastusopetuksesta. Coaching with Connection -menetelmä perustuu kolmeen yhtä tärkeään osa-alueeseen: tekniikka, tietoisuus ja tunne. Tekniikan harjoittelu on ratsastuksessa perinteisesti ihan tuttua. Lisäksi tavoitteena on kehittää ratsastajan tietoisuutta omasta kehostaan, hevosen kehosta sekä ihmisen ja hevosen suhteesta. Hevonen viestii vahvasti tunteillaan ja reagoi herkästi energianmuutoksiin ympärillään. Positiivisilla tunteilla, kuten myötätunto, kiitollisuus, ymmärrys ja rakkaus, on suuri merkitys myös ihmisen ja hevosen välisessä viestinnässä. On täysin ratsastajasta ja hevosesta kiinni, kuinka syvällisesti mitäkin osa-aluetta lähdetään tutkimaan. Joskus treenataan tekniikkaa, toisinaan tietoista vuorovaikutusta. Välillä tunteet ottavat vallan. Ratsastusvalmennuksessa edetään jokaisen ratsastajan yksilölliset lähtökohdat, tavoitteet ja taustat huomioiden.

Coaching with Connection ratsastusvalmennuksista voit lukea lisää sivuilta www.coachingwithconnection.com.

Lue lisää ratsastuksesta blogistamme!

Ratsastus voi olla sielujen sympatiaa myös aloittelijoille

Järjestän nykyään täällä Päivi Huhtasen pihatolla perinteisten ratsastustuntien sijaan ns. Helliä hevostunteja. Mikä sai minut kehittämään uuden ja tyystin erilaisen tavan opettaa ratsastusta? Miten ratsastaja voi oppia ratsastuksen tekniikkaa hurjin harppauksin ilman hevosta?... Lue lisää »

Hellät hevostunnit -Mahdollisuus oppia jotakin vielä tärkeämpää

Selaimesi ei tue median toistoa. Oppilaani Salla 13v. kertoo käyneensä 8 vuoden ajan tunneilla meillä. Muistelemme yhdessä, miten ratsastustunnit ovat muuttuneet vuosien varrella Helliksi hevostunneiksi ja mitä se on käytännössä tarkoittaa. Haastattelu on tallennettu 14.7... Lue lisää »

Psoas-lihas (muscle of the soul) ratsastuksessa

Yhä useammin näen ja kuulen sitä, miten ihmiset ovat tiedostaneet psoaksen olemassaolon ja sen vaikutuksen mm. ratsastukseen. Psoaksen rooli on iso monista eri syistä; se vaikuttaa meihin niin fyysisellä kuin psyykkiselläkin tasolla. Psoaksen kohdalla näkee hyvin sen, miten ol... Lue lisää »

Miksi staattinen lihasjännitys ei aina auta tasapainoon?

Tämä kirjoitus on aikaisemmin julkaistu omilla kotisivuillani. Mitä on staattinen lihasjännitys. Oletko koskaan ihmetellyt, miksi alat vain pomppia satulassa enemmän, kun ratsastuksen opettaja on huutanut kentän laidalta, että istu syvemmälle satulaan tai purista itsesi sat... Lue lisää »

Keskivartalon tuki, mistä on kyse?

Keskivartalon tuki ja syvät vatsalihakset, mistä oikein on kyse. Tämä kirjoitus löytyy myös omilta kotisivuiltani. Keskivartalon tuki, mistä puhutaan? Mistä itseasiassa puhutaan, kun puhutaa syvistä vatsalihaksista? Syvät vatsalihakset on yhtäkuin sisempi vino vatsalihas... Lue lisää »
Sivu 1 2 (6 riviä)