Oppilaani haastattelu, tallennettu 14.7.2020. Salla 13v. on käynyt 8 vuoden ajan tunneilla meillä. Muistelemme yhdessä, miten ratsastustunnit ovat muuttuneet vuosien varrella Helliksi hevostunneiksi ja mitä se on käytännössä tarkoittaa.
Hellät hevostunnit aloitettiin meillä Päivi Huhtasen pihatolla kuusi vuotta sitten. Hevoseni olivat kertoneet, ettei ns. tavallinen ratsastustunti kentällä ollut heille mielekästä. Meidän tarinamme siirtymisestä Helliin hevostunteihin löydät täältä:
Kyllä meillä vielä nykyäänkin ratsastetaan. Se voi kuulostaa vaikkapa tältä:
"Tänään näyttäisi olevan hyvä päivä! Ehdotetaanko hevosille ratsastusta sillä tavalla, että..."
"Sulla alkaa istunta ja yhteys hevoseen olla siinä vaiheessa, että voidaan varmaan kokeilla mennä selkään."
"Otin tähän meille tämmöisiä varusteita tällä kertaa. Mennään kysymään, mitä hepat tuumaa!"
Jossakin vaiheessa oppilaani aina tottuvat meidän systeemiin ja alkavat ottaa kiitollisena vastaan kaiken, mitä hevoseni haluavat meille sinä päivänä opettaa. Pienetkin lapset ymmärtävät, kuinka hieno tunne on saada olla hevosen kanssa silloin, kun se tulee vapaaehtoisesti ja luottavaisesti ihmisen luo kokeilemaan kaikenlaista kivaa. Toisinaan se tarkoittaa sitä, ettei kannata ratsastaa, koska olisi mahdollisuus oppia jotakin vielä tärkeämpää.
Molemminpuolinen luottamus ei synny heti. Ensin tutustutaan, tutkitaan miten hevoselle kerrotaan ihmisen suunnitelmista, miten kuunnellaan hevosen vastauksia ja millaisin merkein viestitään uuden ison ystävän kanssa sen vieressä, jotta samaa voidaan tehdä selässä tai kärryissä. Turvallisuus perustuu siihen, että ihminen oppii ymmärtämään niin hevosta, ympäristöä kuin itseään. Hevostunneilla opettelemme katsomaan maailmaa hevosen silmin ja tekemään sen mukaan hevoselle ehdotuksia. Kun havainnoimme kaikin aistein, mitä siinä hetkessä sinä päivänä tapahtuu, voimme löytää hevoseen syvemmän yhteyden. Jos hevoselle ja ihmiselle syntyy tuossa hetkessä rauhoittava, hyväksyvä, ymmärtävä ja turvallinen tunne, mikä vaan voi olla mahdollista.
Hevoseni on koulutettu toimimaan positiivisin vahvistein ja hyvin pienin äänin, elein ja merkein. Niillä ratsastaminen edellyttää, että ihminen istuu selkään mahdollisimman tasapainoisesti niin henkisesti kuin fyysisesti. Opettelemme istuntaa aluksi ilman hevosta, jotta ihminen saa rauhassa sisäistää sellaisen kehon asennon, missä hevoselle viestiminen on helpointa. Käytän istuntaopetuksessa paljon valokuvausta, jotta ihminen näkee itsensä satulassa. Istuntaopetukseni taustat on lähtöisin Coaching with Connection -kursseilta sekä Mary Wanlessin kirjasta Ride with your Mind (suom. Mielekästä ratsastusta). Käytän apuna mielikuvia ja hassuja muistisääntöjä, jotka auttavat ohjaamaan kehoa parempaan asentoon.
Paalipolle jaksaa kärsivällisesti odotella, että saadaan ratsastajan palikoita päällekkäin.
Olen ammatiltani luokanopettaja ja suunnittelen opetukseni pedagogisesti sopiviin jaksoihin oppilaan iän ja tason mukaisesti. Painotan opetuksessani eniten tunnetaitoja, koska hevosten luona nousee hyvin luonnostaan kaikenkirjavia tunteita, joita harvemmin muuten tulee käsiteltyä. Tunteet ovat tärkeä merkkikieli sekä itsellemme että hevosille. Meillä voidaan käsitellä esimerkiksi hevospelkoa, itsensä hyväksymistä, arvostamista ja omia rajojaan turvallisesti. Meillä asuu täällä kotona neljä hevosta, joiden luona saa olla rauhassa oma itsensä, koska täällä ei kukaan ulkopuolinen seuraa opetusta.
Tässä laitellaan ratsastajaa hyvään istuntaan pihatolla, ennen kuin lähdetään liikkumaan kentälle. Tässä hiotaan jotakin yksityiskohtaa, koska kuvassa on sormimerkit "otto kaksi".
Opetukseni tähtää syventämään suhdetta kaikkien hevosten kanssa. Meillä opittuja taitoja voi kehittää oman hevosensa kanssa tai ratsastuskoulussa. Puhumme usein siitä, miten erilaisia asioita voi hyödyntää muiden hevosten kanssa ja ihan kaikessa muussa elämässä, töissä ja ihmissuhteissa. Meille voit tulla käymään vaikka kauempaakin ja viipyä kerralla pidempäänkin päiväkurssilla. Kysy lisää!
Hellät hevostunnit opetushevosteni kanssa tarjoavat mahdollisuuden kohdata hevonen uutena ystävänä. Tuntien sisältö suunnitellaan yhdessä sen mukaan, mikä tuntuu kaikista osapuolista turvalliselta, kiinnostavalta ja tarpeelliselta. Kysymme siis myös hevoselta, mikä sille sopii.
Tuntien aiheita ovat:
-turvallinen yhdessäolo hevosten kanssa, kohtaaminen, tilanteen lukutaito
-tunteiden ja hengityksen vaikutus hevoseen, läsnäolo ja rauhoittuminen
-vuorovaikutus, keskusteluyhteys ja hevosen koulutus positiivisin vahvistein
-ratsastuksen tekniikka- ja istuntaharjoittelu ilman hevosta (Paalipollella) helpottaa siirtymistä herkän hevosen selkään
-ratsastus kuolaimettomilla suitsilla tai kaulanarulla
-valjastus ja ajo-opetus erilaisilla kärryillä tai reellä
-tai jotain ihan muuta kuin ns. perinteisiä ratsastustunteja (intiaaniratsastusta, hevoskylpy, hiihtoratsastusta, mustikkaretki jne.)
Kaulanarulla ratsastaminen on hyvää yhteistyötä hevosen kanssa.
Asiakaspalaute hevostunneistani:
"Tuntien aikana keskustellaan paljon kommunikoinnista, istunnasta, hevosista ylipäätään, kokemuksista ja paljon muusta, eli tunnilta saa paljon enemmän mitä normaalilta ratsastuskoulutunnilta. Tunneilla tehdään hengitys- ja läsnäoloharjoitukset hevosten kanssa sekä käydään ratsastusta läpi istunnan kautta aivan askel askeleelta, niin että ei sivuuteta mitään tärkeitä asioita. Myös positiivista vahvistetta käydään alusta asti läpi. Olen saanut rohkeutta hevosten kanssa olemisee pitkän tauon jälkeen Päivin tuntien kautta ja saanut aivan uudenlaista näkökulmaa hevosten kanssa toimimiseen. Olen saanut siis todella paljon Päivin tunneilta, enkä kyllä keksi parempaa paikkaa missä oppia olemaan hevosten kanssa! Suosittelen tunteja ihan jokaiselle hevostelijalle! iso kiitos Päiville kun jaksaa väsymättä vastailla kysymyksiin ja opettaa ihan juurta jaksaen asiat!"
P.S. Pääkuvassa näkyvällä mustalla hevosella Hetalla ei vielä ratsasteta, koska se purkaa vieläkin ratsastustraumojaan. Kuvassa oli liikuttavan ihana tilanne, kun ratsastaja lopetti ratsastuksen Pullalla. Kentällä samaan aikaan makuulla levännyt Heta nousi ja käveli ratsastajan luokse. "Mitä te oikein teette", Heta kysyi ihan selvästi. Ratsastajalla sattui olemaan vielä Pullan satula kädessään, kun hän palkkasi Hetaa kiinnostumisesta. Satulaa nostettiin hetken aikaa Hetan vieressä ilmaan, Heta söi leipää mietiskellen, kunnes ilmoitti, ettei pysty ottamaan satulaa selkäänsä. Ok. Olipa ihana kuulla Hetan mielipide asiasta!
P.P.S. Katariina Alongin Coaching with Connection -verkkokursseja istunnan kehittämiseen ja tunnetaitoihin löytyy nyt myös verkkokursseiltamme! Katso lisää: Ratsastuksen etäopetus ympäri Suomen