Minna Wirzenius-Karjalainen Equus felix Tmi


Tukihenkilöt by Minna W., 22.5.2020

Olen Minna Wirzenius-Karjalainen Ylöjärveltä. Tarjoan hevoshierontaa, hevosshiatsuhoitoja sekä valmennan istunta- ja mielikuvalähtöistä ratsastusta ja kommunikointia hevosen kanssa myös maastakäsin.

Hevosurani on jo aika pitkä. Olen aloittanut hevosten kanssa harrastamisen ratsastuskoulussa -70 luvulla. Ensin harrastin ratsastusta ja sitten innostuin lisäksi raviurheilusta kesämökin lähitallilla. Tein kesätöitä siellä useampana kesänä ja 17-vuotiaana ajoin ravikortin. Hevostalouskoulu tuli käytyä 80 luvun alussa, ja sen jälkeiseen työuraani kuului töitä niin ravi-, kuin ratsutalleilla ja kilpailukokemusta molemmilta aloilta. Kävin jonkun verran myös näyttellyissä hevosiani esittämässä. Nykyään minulla on kotonani 2 kasvattamaani suomenhevosta: r.Viuhu-Ville ja t.Pikku Pisara. Tirlittan ponin jouduin laittamaan taivaslaitumelle kesällä 2020 huonojen hampaiden takia..

Ensimmäinen oma hevoseni oli ori Hulilo, jonka ostin 2 vuotiaana varsana. Opetin sen itse ja ajoin sillä kilpaa, mutta lopulta koulutin sen Maarit Raiskion avustuksella menestyksekkääksi ratsuksi, joka kantakirjattiin ll palkinnolla. Ensin ajattelin myyväni Hulilon sen raviuran loputtua, kun en silloin ollut ratsupuolesta niin kiinnostunut, vaikka työskentelinkin suurella ratsastuskoululla tallimestarina. No Hulilo antoi selvästi ymmärtää, että minä olin sille se oikea ihminen ja jatkoimme siis uudella polulla yhdessä kaikkea huikeaa kokien.

Hulilon menehdyttyä ähkyyn 1992 en osannut olla ilman hevosta ja ostin toisen sh oriin Veuhurin, mistä minua kyllä varoiteltiin, ettei se sovi naisille eikä varsinkaan lapsille, mutta lopulta sitä se juuri olikin. Moni lapsi sillä opetteli ratsastuksen alkeita ja välillä se oli Vuonotallin maastoretkillä kärkihevosena. Veutsi kävi myös Maaritin koulutuksessa Ruskeasuolla ja sai paljon kehuja. Se hyväksyttiin kantakirjaan ja on mm. Pisaran ja Viuhun isä. Pisara saikin viettää lapsuutensa sekä isän, että äitinsä kanssa onnellisena hevosperheenä. Pisaran äiti Viime-Tippa ansaitsisi ihan oman tarinansa. Se lähti taivaslaitumille muutama vuosi sitten 33 vuoden ikäisenä.


Jo aikanaan ravihommissa minua epäilytti hevosten viihtyvyys ja niiden kohtelu ja parhaani mukaan kesyttelin kiukkuisiksi ja pelokkaiksi tulleita juoksijoita ja sainkin niitä luottamaan itseeni ravimiesten kauhistellessa. Lähitallillamme työskenteli aikanaan valmentaja, joka tunnettiin lempinimellä Kurittaja K.., joten paljon tuli nähtyä ja koettua. Hevostalouskoulun haastattelussakin hänestä mainittiin. Ai sinä olet ollut sillä… hommissa!

Luottamuksen luomisella sain menestystäkin aikaiseksi: Yhden lv- oriin Mini-Manen kanssa päädyimme menestykseen ja jopa lehtien otsikoihin huikean voiton johdosta Vermossa, vaikka vihjelehdet välillä epäilivät ”amatööri naiskuskin” kykyjä. Menestyin muutaman kerran myös ajajakilpailuissa. Nykyään hevosten kilpailuttaminen ei minua enää kiinnosta.

Kun tietoa alkoi olla saatavilla hevosten erilaiseen ymmärrykseen liittyen, kasvatin kirjastoani, kävin saatavilla olleilla kursseilla ja loppua ei näy. Kuolaimettomuuden kokeiluun innostuin 80 luvun lopulla Linda Tellington Jonesin kurssin johdosta ( Hulilo sai olla koekaniini) ja myöhemmin venäläisen Newzorovin foorumi oli hyvä tietolähde aiheeseen, kuten myös Cookin kirja Metall in the mouth sekä Hempflingin opit Dancing with the horse kirjasta ja videolta. Ranskalaisen Donald Neven kutsuin pitämään antoisaa kurssia Vuonotallillemme.

Kevyeen ja luonnonmukaiseen tapaan ratsastaa ja maastakäsittelyyn/-ratsastamiseen Hempflingin kirjoista sai hyvää oppia. Lisätietoa olen hakenut myös Aleksander-tekniikasta ja istunnalla kommunikointia painottavista kirjoista ja verkkokursseista ( mm. Straightnes training, Centerriding ja Zen riding.). Omien kasvattien opetus on ollut hyvä oppipolku; varsat ovat saaneet olla opettajinani asioiden oivalluksessa samoin kuin Kurun Vuonohevostallin vuonohevoset aikanaan. Kurssi naksutinkoulutuksesta toi minulle uuden hyvän lisätavan hevosten opetukseen. Maastakäsin tehtävät jutut ja harjoitukset ovat nykyään ihan suosikkejani ja toki yhdessä oleilu ja toisistamme nauttiminen myös.

Ystäväni Tainan kanssa perustetulla Kurun Vuonohevostallilla 2000 luvun alkupuolella ratsastettiin lopulta myös ilman kuolaimia. Sinne vähän pelokkaana ostettu Tirlittan (Tille) oli asiaan merkittävästi vaikuttamassa. Kengättömyys tarttui myös mukaan ja Hevostalouskoulun kengitysoppien pohjalta oli kätevää opetella myös kengättömien kavioiden vuolu, kun välineetkin olivat jo olemassa. Vuonotallilla Tille oli vain talvet kengityttynä ja omat hevoseni siirtyivät kokonaan kengättömyyteen: Pikku-Pisaralla ei kenkiä ole koskaan ollutkaan.

Olen myös koulutettu hevoshieroja sekä hevosshiatsuhoitaja ja tehnyt hevosten huoltoa jo yli 20 vuoden ajan. Vuosi sitten opiskelin myös koirashiatsua (v. 2019). Shiatsussa hoidetaan kehon energiakanavia lihasten lisäksi. Kaikki on hyvin, kun Ki energia pääsee kehossa vapaasti liikkumaan. Ki energian pakkaantuminen johonkin aiheuttaa oireita samoin kun sen vähäisyys. Tämä energian kulku vaikuttaa myös sisäelimiin ja mieleen ja sitä kautta käytökseenkin. Tärkeänä osatekijänä ovat elementit, joiden alueella kukin meridiaani vaikuttaa. Elementit kertovat myös luonnetyypeistä ja elämänkierron vaiheesta. Hoito on siis tämän energiakierron tasapainottamista. Hoitojen avulla mahdollisesti elämän murjoma mieli ja hevosen oma persoona saadaan esiin samalla, kun kroppaa on helpompi käyttää. https://autahevosta.fi/a12/hevosshiatsu

Ratsastuksen harrasteohjaaja ja C -seuravalmentaja tutkinnon olen suorittanut 80 luvun lopulla ja opetan mielelläni istuntalähtöistä ns. luonnonmukaista tapaa ratsastaa, vaikka itse asiassa luonnonmukaista ratsastusta ei olekaan, niin kuitenkin kommunikointi hevosen kanssa myös selästä käsin voi sitä olla; kuin tanssia hevosen kanssa. Mielelläni opetan kommunikointia myös maastakäsin. Se luo erilaisen tavan oppia tuntemaan ja ymmärtämään hevosta ja antaa ratsastukseenkin hyviä oivalluksia. Minulla on käytössäni Human Tool ja jumppapallo istunnan oivalluttamisen hyvinä apuina. Koko ajan kehitän itseäni myös psyykkisen/energisen puolen osaajana ja käytän mielelläni näitä oppeja yhteyden ja luottamuksen löytämiseen, kommunikointiin eläinten kanssa sekä parantamaan omaa sekä hoidettavan ja/tai harrastuskumppanin oloa ja kehoa. https://autahevosta.fi/p37150/minna-wirzenius-karjalainen-istuntavalmennus-ja-luonnonmukainen-ratsastus-pirkanmaa-alk

- Ratsasta Rakkaudella
- Älä kysy, mitä hevonen voi antaa sinulle vaan kysy, mitä sinä voit antaa hevoselle.
- Ei hevosella vaan hevosen kanssa

Hevosshiatsuhoito/hieronta 50€/hevonen. 25 km.n säteellä ylöjärveltä. Lisäkilometreistä matkakulut lisäksi.

Hevosten huoltoa iilimadoilla 50€/hevonen + 5€/ käytettävä iilimato (max 5 matoa/ hoitokerta)

Ratsastus, maastaratsastus ja maastakäsittelytunnit hevosta ymmärtävällä tavalla. Tavoitteena, että hevonen seuraa ihmisen liikettä mielellään, niin ettei tarvitsisi juurikaan käyttää mekaanisia apuja. Hinnat 45€ yksit tunti kesto 45 min. ja 60 € ryhmätunti max 3 oppilasta.

Istunnan oivallustunteja myös istumatta hevosen selässä. Sis. teoriaa ja harjoituksia mm.Human Toolin ja jumppapallon avulla.

Hinnat 30 km.n säteellä. Lisäkilometreistä matkakulut lisäksi 0,46/km+ alv 24%.

Tukipalvelu puhelimitse, zoomilla ym. avulla alk 25€/h. Voit kysellä minulta ja voimme yhdessä ratkaista ongelmia mm. aiheista: kaviot, ratsastus, istunta, tuntuma, varusteet, lihasjumit, luottamus, hevosen kohtaaminen, hevoset kotona, hevosten hoitaminen, mielen vaikutus jne ja jos en osaa auttaa koitan löytää jonkun joka osaa.

Maksutavat käteinen tai tilisiirto

Kysy lisää autan sinua mielelläni: minna@autahevosta.fi, puh 040 5763606

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Sara Autelo - ARTelo

Hei, olen Sara Autelo, lisensoitu Bent Branderup kouluttaja, akateemisen ratsastustaiteen osaaja, istunnan hioja, ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja sekä erikoisammattitutkinto-opiskelija Inkoosta. Voi parhaiten auttaa seuraavissa asioissa: hevosen ta...
Lue lisää »

Riikka Miikkulainen

Hei, nimeni on Riikka Miikkulainen, olen 41 –vuotias maatilayrittäjä Eurajoelta. Tarjoan tukea etänä tai paikan päällä kengättömyyteen tai pihattoelämään siirtymisessä sekä teen kengättömien hevosten vuoluja Satakunnan alueella. Vuosien varrella on kertynyt paljon käytän...
Lue lisää »

Ulla Uosukainen - Tmi Hevoshoiva

Hei! Olen Ulla Uosukainen, tarjoan hevosten kouluttamista positiivisella vahvisteella, hierontaa, sekä Scoot Bootsien sovitus- ja neuvontapalveluita. Hevosharrastukseni on alkanut jo pikkutyttönä ravitallilta Etelä-Pohjanmaalta. Samalta tallilta sain myös ensimmäisen oma...
Lue lisää »