« Yhteys hevoseen

Helpompi arki hevosten kanssa

kaviot »

Hevosten päivittäinen hoitaminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Pienistä käytännön elämää helpottavista keksinnöistä on suuri ilo sekä hevoselle että hoitohenkilökunnalle. Monet pienet ideat ovat edullisia ja helppoja toteuttaa myös hevosensa täysihoitotallilla. Muutoksilla voi olla hevoselle kauaskantoisia terveysvaikutuksia.

Esimerkiksi hevosen lajityypillinen tarve saada pureskella aiheuttaa joskus harmaita hiuksia järsittyinä seininä. Hevoset eivät vaan voi sille mitään, että jos heinät tarjoillaan vain muutaman kerran päivässä, niiden on keksittävä suuhunsa jotakin myös ruokinta-annoksia väleissä. Vatsahapot korventavat mahaa ja aiheuttavat herkimmillä yksilöillä vatsahaavan, ellei ruokintaa toteuteta tiheästi pieninä annoksina. Tutkimuksissa on huomattu, että jos hevonen saa elää luonnossa (tai riittävän laajalla rajatulla alueella), se vaeltaa kilometrikaupalla päivittäin ja napostelee suuhunsa kaikkea matkalta löytyvää n. 16h vuorokaudessa. Tätäpä on hiukan haasteellista toteuttaa pienellä tontilla ja saatavilla olevalla heinällä. Kaikille hevosille ei (syystä tai toisesta) voi syöttää heinää vapaasti. Parhaansa voi silti yrittää, että luo olemassa oleviin olosuhteisiin lisää pureskeltavaa!

Vaikkapa jouluisin. Ihmiset tuskailevat mihin hävittää joulukuusia. Meidän näppärä Ulla Uosukainen, jonka hevoset asuvat Päivi Huhtasen pihatossa, laittoi Facebookin paikalliseen pölinäryhmään ilmoituksen. "Noudetaan joulukuusia hevosille". Loppujen lopuksi Ulla kuskasi pienellä autollaan lähes 50kpl joulukuusia hevosillemme, jotka aivan onnessaan söivät ensin havut, järsivät sitten rungoista kuoret, etsivät rankakasojen alle piilotettuja heinäkasoja ja lopun aikaa kikkailivat joulukuusen raadoilla. Miten mahtava idea, ehdottomasti uudelleen käyttöön ensi vuonna isommalla pakettiautolla!


Mietityttääkö ovatko teillä käytössä olevat ruokintaratkaisut hevosellesi terveellisiä? Kysy lisää tukihenkilöpalveluistamme info.autahevosta@gmail.com. Etätuki ympäri Suomea alkaen 25e/h sis. alv.

Tälle sivulle kokoamme pieniä ja isoja arkea helpottavia ratkaisuja, jotka olemme meidän hevosille todenneet oivallisiksi!

Luvassa kokemuksia mm. ajastinporteista, aitauksista, porteista, lantalan luukuista, tarhan pohjista jne. Lue lisää:

Haaveissa pikku pihatto omaan pihaan?

Olispa ihana saada hepat kotiin. Saisi järjestää niiden elämän niin kuin itse haluaa.. Facebookissa on ryhmä Pihattohevosten elämää -kuvia ja kokemuksia pihatto-oloista. Siellä kysytään tämän tästä millaisia pihattoja ihmisillä on ja millainen kannattaisi rakentaa. Olisipa ...
Sivu 1 2