Haaveissa pikku pihatto omaan pihaan?


Pihatto ja talli, Helpompi arki hevosten kanssa by Päivi H., 29.06.2020

Olispa ihana saada hepat kotiin. Saisi järjestää niiden elämän niin kuin itse haluaa..

Facebookissa on ryhmä Pihattohevosten elämää -kuvia ja kokemuksia pihatto-oloista. Siellä kysytään tämän tästä millaisia pihattoja ihmisillä on ja millainen kannattaisi rakentaa. Olisipa tuo ryhmä ollut jo olemassa, kun aloin haaveilla pihattoa omaan pihaan tänne meille! Olisin halunnut siirtää hevoseni pihattoon asumaan karsinatallista, mutta silloin ei vielä ollut pihattoja täällä Pirkanmaalla. Ainakaan hyviä pihattoja. Halusin kilpahevoselleni rajoitetun heinäruokinnan, paljon tilaa liikkua, virikkeitä ja paljon erilaisia tutkittavia alueita, hyvin toimivat ihmisten tilat ja kuivat tarhan pohjat. Nämähän saa toki rakennettua vieläpä mahdollisimman halvalla. Mikäpä siinä, kätevä isäntä rakentaa heppatytölle pihaton! Kynä käteen ja suunnittelemaan.

Kysyin neuvoa ystävältäni Riikka Miikkulaiselta, jolla oli ollut hevoset pihatossa kotona useamman vuoden. Hänellä oli paljon ideoita, mitä ei ainakaan kannata tehdä ja mitkä toiminnot helpottaisi arkea huomattavasti. Haettiin kaikki mahdollinen saatavilla oleva tieto, kyselin ummet ja lammet kaupungin rakennusvalvonnasta ja ympäristövalvojalta ja piirrettiin monen monta erilaista versiota.

Kaikkien kommellusten kautta hevoset saivat kuin saivatkin upouuden pihaton 2015! Tästä kerron tällä sivustolla vielä monen monta tarinaa. :)

Tässä kuitenkin jo esimakua aiheesta makuuhallin koko.

Ensinnäkin. Vannot kautta kiven ja kannon, ettei tule olemaan kuin kaksi hevosta. Niillehän riittää pikkuinen pihatto. Juu ei. Kummallakin hevosella on mitä todennäköisimmin niin jäätävä eroahdistus, ettei niillä pysty tekemään mitään, ellei molempia liikuteta metrin etäisyydellä toisistaan. Tai joku saa kuitenkin huippuidean varsottaa se toinen. Tai sun paras kaveri kysyy eikö teidän pihattoon mahtuisi kolmas hevonen, kun saisit siitä vähän tienattua rahaa. Jne. Ja kun saat tontillesi sen kolmannen hevosen, tarvitset ehdottomasti neljännen, koska niitä on niin paljon helpompaa sijoitella pareittain sinne ja tänne, laitumille, maastoretkille ja sairastarhaan. Ja tämä on sitä paitsi ihan totta. Kaksi hevosta toki juu on ihan kiva, mutta saa olla melkoinen onnen kantamoinen, ettei niiden kanssa tule mitään hankaluuksia missään vaiheessa. Tai sitten otat aina sen toisenkin mukaan joka paikkaan. Paitsi jos joudut jättää sen toisen hevosen viikoksi klinikalle vaikkapa jouluksi, niin se toinen otus odottaa sitten koko viikon yksin kotona (näin meillä 2014).

Joten. Lämpimästi suosittelen vähintään 50m2 makuuhallia minimikokoiseksi, mitä kannattaa suurella vaivalla rakentaa. Koska jos (isäntä) rakentaa SUURELLA vaivalla, niin häntä ketuttaa enemmän, jos rakennelmaa täytyy vielä laajentaa.

Tähän meidänkin pihattoon suunniteltiin 50m2 makuuhalli, joka ajatuskatkoksen vuoksi ei ole kuitenkaan ollut kuivitettuna koko alalta. Ollaan käytetty kuivitettuna 30m2 (5x6m) makuuhallia, joka on mahdollista tyhjentää koneella. Meillä on 20m2 hoitotila/eteinen/sairas/varsomiskarsina on pidetty pelkällä betonilla, koska en osannut suunnitella ovia avautumaan kovin kätevästi. Saisi tämänkin alan kuivitettua, mutta meidän neljä hevosta näyttää nukkuvan joka tapauksessa mielummin ulkona. Meillä sattuu olemaan ratsastuskäyttöön liian pehmeä hiekkakenttä, joka on hevosten mieleen verrattoman ihana paikka nukkua. Nukkuvat kentällä myös talvella hangessa pötkötellen, joten liekö siellä parhaimmat feng shuit nukkumiseen kuin treenaamiseen. :)

30m2 makuuhalli oikeasti nimittäin on liian pieni neljälle hevoselle, vaikka se on lakipykälien mukaan sallittu koko. 30m2 makuuhalli on liian pieni jopa kahdelle hevoselle, ellei ne kaksi satu olemaan paita ja peppu. Ja makuuhalli on rakennettava ehdottomasti kahdelle ovella. Ja mieluiten kahdella tuulikaapilla. Koska ainakin jossain vaiheessa tulee laumaan se tyyppi, joka tahtoo omia kaiken ihan vaan siks ku hän tahtoo.

Meillä on täällä lisäksi n. 16m2 kokoinen pikkupihatto yhdellä ovella. Hankin tämän siirtotallin hätäratkaisuna ensimmäiseksi talveksi kahdelle hevoselle, koska pihaton rakentamiseen täytyi sittenkin varata aikaa vähintään vuosi. Nopeampaan rakentamiseen olisi tarvittu muurahaiskeollisen verran tekijöitä, paksu lompakko ja järkyttävän hyvää tuuria kaikessa. Tämä pikkumökki on hyvä esimerkki siitä, että kun sattui olemaan hyvä porukka, sinne mahtui jopa kolme isoa hevosta makuulle karkuun paarmoja eikä ketään kolhittu, kun purkautuivat samassa järjestyksessä sieltä vuorollaan ulos. Pahimmillaan kahdesta hevosen lauman pomohevonen taas on seisonut oven edessä eikä toinen ole päässyt sisälle eikä ulos. Tässä mökissä ei myöskään ole lattiaa, eikä maapohjalla pitäminen lain mukaan ole sallittua. Mutta se on toinen tarina se.

Tässä vielä video, mistä näette, miltä 30m2 makuuhalli käytännössä näyttää kahden hevosen ollessa sisällä. Videolta voitte bongailla myös muita hyviä vinkkejä pihaton rakentamiseen.

Kiinnostaisiko sinua pihaton rakentaminen? Haluaisitko kuulla lisää käytännön kokemuksista, ratkaisuista ja ehdotuksista? Ryhtyisin mielelläni pihattoprojektinne tukihenkilöksi! Voit tilata etätukea puhelimitse/videona 25e/h sis. alv. tai pyytää käymään teidän tiloja katsomassa ja kehittämässä Pirkanmaalla 40e/h (sis. alv. sekä matkat max 25km Ylöjärveltä). Meille Ylöjärvelle saa tulla myös katsomaan paikkoja. :)

Kysy lisää paivi@autahevosta.fi tai soita 044-9833133

Asiasanat: pihatto, makuuhalli, pihaton rakentaminen

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Voiko heinä syttyä itsestään palamaan?

(Kuva ei luojan kiitos ole meiltä. Lainasin tämän kuvan alla olevasta lehtijutusta ihan siksi, että menisi tämä asia vähän paremmin perille.. Kuvaaja tuntematon, Salon Seudun Sanomat 30.7.2016) Helppoa kuin heinän ostaminen.. Ihan vaan opiksi ja vinkiksi muillek...
Lue lisää »

Mikä on halpaa ja kallista, kun kyseessä on hevosen terveys?

Monet kuvittelee kaiken hevosalan ruokinta-automatiikan olevan niin kallista, ettei usko itsellään olevan ikinä sellaisiin hifilaitteisiin rahaa. Tuota niin, miten olis tommonen 50e/kk yhden vuoden ajan, onko kallista? Lue loppuun asti, niin selviää, mitä Sinäkin saisit tuo...
Lue lisää »

Kaikilla hevosihmisillä on aikaa, rahaa ja riittävästi taitoa toteuttaakseen unelmiaan

Mitä jos sanoisin, että kaikilla hevosihmisillä on aikaa, rahaa ja riittävästi taitoa toteuttaakseen unelmiaan? Uskoisitko? Niin usein väitämme, ettei jokin ole mahdollista, koska meillä ei ole sitä taikka tätä. Se on totta, jos uskot niin. Minä en usko. M...
Lue lisää »