HeHKu -Hyvinvointia ja sisäistä rauhaa hevosten avulla


Yhteys hevoseen, Hyvinvointi, Hevostelun aloitus by Päivi H., 27.9.2022

(Teksti on julkaistu Ylöjärven Sanomissa 20.7.2022, kirjoittaja Sanna Hillberg.)

Hehkumaan hevostilalla kuunnellaan sekä ihmisiä että hevosia. Kaikki perustuu keskinäiseen luottamukseen.


Päivi Huhtasen kotipihatossa on kolme hevosta, joiden kanssa hän opettaa lapsille ja aikuisille tunnetaitoja. Huhtanen on luokanopettaja ja toiminut paljon erityisoppilaiden kanssa. Hän on huomannut lapsissa paljon rauhattomuutta.

- Ei me ihmiset aina osata käsitellä erilaisia asioita. Se näkyy koulussa ja työpaikoilla erilaisina haasteina, levottomuutena, stressinä ja pelkoina. 

Huhtanen on opiskellut NLP:tä eli erilaisia ajattelutapojen, tunteiden, kokemusten, ongelmien ja toiminnan muokkaamisen taitoja sekä kouluttautunut tunnetaito-ohjaajaksi ja metsäkylpyohjaajaksi. Hän sanoo, että hevoset tuovat ihmisille samaa hyvinvointia kuin metsä: syvää rauhaa, mielenvoimaa ja stressinpurkua.

- Hevoset tuovat voimaa ja ymmärrystä oman itsen prosesseista. Hevonen ottaa ihmisen vastaan sellaisena kuin hän on. Hevonen on rehellinen eläin, joka reagoi ihmisen prosesseihin ja toimii peilinä.

Huhtanen piti aiemmin perinteisiä ratsastustunteja. Sitten hänen luokseen alkoi tulla ihmisiä, joille oli tapahtunut jotain pelottavaa hevosten kanssa. Osa asiakkaista puolestaan halusi tulla pienelle rauhalliselle tallille siksi, että heillä oli kaipuu toimia hevosten kanssa eri tavalla. 

Huhtanen kehitti oman menetelmän, jota hän kutsuu nimellä HeHKu™ (Hyvää Hevosen Kanssa).


- HeHKu tuli siihen tarpeeseen, että löydettäisiin sekä ihmisestä että hevosesta onnellisuus, hyvinvointi ja sisäinen rauha. Sellainen oman mielen voima, lämpö ja valo, joka vaikuttaa aivan varmasti myös muuhun elämään.

Huhtanen määrittelee kehittämänsä menetelmän hevosvoimauttavaksi NLP-valmennukseksi.

- Tunnetaitojen, tunteiden ja mielen asioiden käsittely on tosi tärkeää niin lapsille kuin aikuisille. Varsinkin tässä maailman ajassa, kun on turvattomuutta ja sisällä sellainen olo, että kuinka tässä oikein käy.

 

- HeHKu tuli siihen tarpeeseen, että löydettäisiin 
sekä ihmisestä että hevosesta 
onnellisuus, hyvinvointi ja sisäinen rauha.
 


Ilmeet ja olemus

Huhtanen järjestää yksityis- ja ryhmätunteja, ilta- ja viikonloppukursseja. Hän käyttää myös voimauttavaa valokuvaa sekä harjoituksia esimerkiksi koulussa tapahtuneiden vaikeiden asioiden käsittelyyn. Ihmiset saavat apua asioihin, joita he eivät ole ehkä aiemmin pystyneet lainkaan käsittelemään.

Harjoitukset tehdään hevosten luona ja ne perustuvat tilannetajuun ja turvallisuuteen. Aluksi Huhtanen opettaa vuorovaikutusta hevosen kanssa ja miten sitä luetaan.

Hevosen lukeminen perustuu sen ilmeiden ja olemuksen tarkkailuun, sillä se ei juurikaan ääntele. Hätätilanteessa se hirnuu. Esimerkiksi kaulan asennosta näkee, haluaako se, että sitä kosketaan.

- Opetan ihmiset lukemaan jopa niiden silmän lihaksien huolen ryppyjä tai turvan pieniä kurttuja.


HehKu

Kukan hehkuva onnellisuus näkyy sen lihasten rentoutena silmissä, kaulan ja kavion asennossa sekä alahuulessa. 


Jatkoryhmissä asiakkaat pystyvät toimimaan yksin vapaana olevan hevosen kanssa ja antavat sille tehtäviä. Hevosia ei komenneta. Niille on opetettu äänimerkit, jotka kertovat niille mitä niiden toivotaan tekevän.

- Lasten kanssa teemme tosi paljon leikkejä, missä hevoset ovat mukana. Lasten tunneilla on paljon toiminnallisempia osioita ja välillä rauhoittumisen osioita.


HehKu

Lotta Kannisto ohjaa Kukkaa tehtäväradalla positiivisin vahvistein. Aikuisten tunneilla tehdään meditaatiota, rauhoittumista, ohjattuja voimaantumisen hetkiä, ajatusmatkoja ja keskustellaan paljon.

Usein asiakkaalla onkin jo keskustelunaihe mielessään, kun hän saapuu Huhtasen luo.Ei kuolaimia

Huhtasen hevoset on koulutettu eri tavalla kuin perinteisesti. Koulutuksessa on käytetty positiivista vahvistetta rangaistusten sijaan. Hevonen opetetaan oppimaan ja kertomaan onko jokin asia sille vaikeaa. Se saa osoittaa myös pelkoa.

- Teen kaikki asiat hevosten kanssa niin, että niiltä kysytään.

Huhtanen kertoo, ettei ole käyttänyt hevosillaan esimerkiksi kuolaimia kymmeneen vuoteen, koska niitä ei tarvita hyvin koulutetun hevosen ohjaamiseen.

- Täällä hevosilla on rauha ja niillä on luottamus siihen, että ihmiset ovat ihania. Vieraatkaan ihmiset eivät satuta eivätkä pyydä mitään liian vaikeaa.


HehKu

Iida Kannisto ja Pulla auttavat toisiaan purkamaan jännitystä tehtäväradan jälkeen.Huhtasen hevoset ovat asiakastyöhön sopivia ja ne osallistuvat kaikkeen aina vapaaehtoisesti.

- Ne tulevat uteliaina ja onnellisina paikalle, kun näkevät ihmisiä.

Talli on pieni ja hyvin yksityinen, jossa saa olla rauhassa hevosen kanssa ilman hälyä.

- Sanon aina, että tämä ei ole terapiaa. Haluaisin tarjota tätä ennen kuin ihminen on terapian tarpeessa. Ei tarvitse olla mitään ongelmia, kun vaan se halu, että haluaa olla hevosten kanssa ja nähdä jotain muuta kuin ratsastuskoulumaailmaa.

Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on tärkeää hevosille siinä missä ihmisillekin. Myös pelko on sallittu tunne molemmille.

- Hevosmaailmassa usein sanotaan, että älä näytä pelkoa. Siinä mennään pieleen. Kaikkien pitää vain olla niin urheita, suorittaa koko ajan elämässään yli rajojen. Miten silloin voi sanoa, että tässä menee minun rajani, tämä tuntuu tosi pahalta.

- Monet hevoset kärsivät siitä, että niitä paineistetaan tekemään asioita, mistä ne eivät tykkää tai mihin ne eivät pysty. Ja sitten ne vaan joutuvat tekemään niitä asioita, koska ei ole muuta vaihtoehtoa.

Huhtanen sanoo, että Suomessa ei oikein ole sellaista perinnettä, että hevosen kanssa tehtäisiin jotakin muuta kuin ratsastettaisiin tai sitä ajettaisiin. Ihmiset ovatkin yllättyneitä, kun hevosen kanssa voi vain olla ja se yhteys hevoseen tuntuu sydämessä niin hyvältä.

- Usein tunneilla käy niin, että saamme oikein euforisen rauhan ja ihmiset ovat ihanassa tunnetilassa. Hevoset käyvät makuulle ja jakavat ihanan rauhan tunteen. Se on viimeistään se hetki, jossa ihmiset itkevät.Lue lisää: https://autahevosta.fi/hehku 
Verkkokauppa‪»HeHKu™ -Hyvää Hevosen Kanssa‪»
HeHKu™ - Hyvää Hevosen Kanssa, yksityistunti 1-4hlö ryhmälle, 90min
95,00 €
(isommissa erissä alk. 80,00 €)
Heti saatavilla


HeHKu™ -Hyvää Lasten Kanssa - yksityistunti 5-8v. lasten ryhmälle (1-4hlö) 60min
 
Verkkokauppa‪»HeHKu™ -Hyvää Hevosen Kanssa‪»
HeHKu™ -Hyvää Lasten Kanssa - yksityistunti 5-8v. lasten ryhmälle (1-4hlö) 60min
70,00 €
(isommissa erissä alk. 60,00 €)
Heti saatavilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tiekkö mitä sä voisit tehdä noille kavioille?

Haluatko tietää, miten säästät aikaa, vaivaa ja rahaa lisäämällä hevosen hyvinvointia? No kato sen kavioita. Minua olisi kiinnostanut aikoinaan eniten tuo osuus, millä hevosenomistaja voi säästää rahaa. 18 vuotta sitten ostin ensimmäisen oman hevoseni Kukan, joka on n...
Lue lisää »

Hanna Pietiläinen

Olen Hanna Pietiläinen, koulutukseltani nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Ohjaan HehKu™ -hevostunteja Hehkumaan Hevostilalla Ylöjärvellä.  Hevospolkuni alkoi melko perinteisesti lapsena ratsastuskoulussa pääkaupunkiseudulla. Kuitenkin vasta vuoden ratsastettuani putosin maastos...
Lue lisää »

Mistä löytyy Sinun oma hehkusi? - HeHKu™ -mielentaitoja hevosen kanssa

Mistä HeHKu™ syntyy? Hehku syntyy siellä, missä on syvä rauha olla hyväksytty, onnellinen ja tehdä niitä asioita, mitkä elämässä tuntuu hyvin merkitykselliseltä. Näin syntyi Päivi Huhtasen Hehkumaan hevostila ja HehKu™ Hyvää Hevosen Kanssa -opetusmenetelmä.  HehKu™ -...
Lue lisää »