Tiekkö mitä sä voisit tehdä noille kavioille?


Kaviot, Hyvinvointi, Helpompi arki hevosten kanssa by Päivi H., 11.6.2022

Haluatko tietää, miten säästät aikaa, vaivaa ja rahaa lisäämällä hevosen hyvinvointia?

No kato sen kavioita.


Minua olisi kiinnostanut aikoinaan eniten tuo osuus, millä hevosenomistaja voi säästää rahaa. 18 vuotta sitten ostin ensimmäisen oman hevoseni Kukan, joka on nyt 24 -vuotias mummo. Kukan kavioissa on ollut vuosien varrella niin paljon opittavaa, että siitä kertyi kokonainen verkkokurssi ja yli 5h opetusmateriaalia. 

Miksi? No koska tietämättömyyttäni pilasin kaviot hyvällä kengityksellä. Miten se on edes mahdollista? Luepa nyt sinäkin tästä asiasta lisää ja kato tuo video (15min). Ja säästä rahaa sinäkin. (Ja aikaa ja vaivaa.)


Intohimona kaviot

Minä innostuin kavioista aikoinaan irtokenkäkurssilla, jonne menin kiroilemaan irtokenkiä. Sillä reissulla kävikin niin, että Kukalta lähti kengät kokonaan pois ja alkoi monen vuoden kuntoutusprojekti. Kengitys ei sopinut tämän yksilön ruokinnan, tarha- ja talliolosuhteiden ja liikutuksen kanssa. Kengän alla muhi kunnon tulehdukset valkoviivassa, enkä meinannut saada niitä paranemaan edes ilman kenkiä. Lopulta oli pakko vaihtaa tallipaikkaa ja kääntää koko ruokinta ympäri. Päädyin loppuviimein kengättömien hevosten Scoot bootsien maahantuojaksi, koska innostus muuttui ihasteluksi. Haluan ehdottomasti kertoa tästä asiasta lisää ihmisille!

Katopa säkin toi video. Se on Hevoset -messuille 2022 tehty luento "Tarvitseeko hevonen kenkiä?". Siinä kerron tiivistetysti vartissa siitä, mistä tuo yli viiden tunnin luentosarja kertoo lisää. 


Voithan sä kyllä ostaa vaikka hetikin kaikki videot:

Päivi Huhtanen - Kaviohuollon ABC -Mitä kannattaa tietää kavioista, kengillä taikka ilman




Kaviot kertovat paljon -kaikille, jotka vain osaavat katsoa

Kaviohuolto on muutakin kuin kaviokoukulla putsaamista. Suurin osa hevosihmisistä osaa erottaa kavioista sen verran, että ymmärtää voiko hevosella ratsastaa vai ei. Kavioista näkee kuitenkin hyvin paljon muutakin merkittävän tärkeää informaatiota hevosen terveydestä, kun niitä oppii katsomaan sillä silmällä.


Ärtymyksestä ihasteluun

Hevosen kaviot herättävät helposti ihmisessä tunteita. Onhan se ärsyttävää, jos kenkä/bootsi on tippunut tai joutuu jatkuvasti ostamaan kalliita suojia ja odotella kengityksiä. Mitä jos vaihdettaisiin kiroilu hämmästelevään ihasteluun? Tällä tunnetilalla on nimittäin ihmisen aivoille jopa suotuisia terveysvaikutuksia. :) Hevosen kavioissa on hyvin kaunis ja mielenkiintoinen mekanismi, että on ihan ihme, kuinka ne toimivat niin hyvin vaikeissakin olosuhteissa.


Kaviohuollon ABC - Mitä kannattaa tietää kavioista, kengillä taikka ilman

Tämän luentosarjan 1. osiossa pohditaan hevosen elämää niissä kavioissa, joihin se on syntynyt. Varsan ensimmäisten vuosien kaviohuolto vaikuttaa sen koko loppuelämän ajan liikeratoihin ja jalkojen asentoihin. Kavioiden kuntoon ja hevosen terveyteen vaikuttaa koko hevosen elämän kokonaisuus: vuolu, ruokinta, liikunnan määrä ja laatu sekä alustat, joilla se elää. Usein kaviot tarvitsevat suojaa liukkaudelta tai liialta kulumiselta. Perinteisesti hevosilla käytetään rautakenkiä, mutta nykyään on saatavilla myös muita vaihtoehtoja. On tärkeää miettiä oman hevosen kavioille sopiva vaihtoehto, joka on toimiva ja kaikkien hyvinvointia edistävä.

2. osio käsittelee kengättömyyteen siirtymistä erilaisin tavoin, treenaamista kengättömällä hevosella, miten säästää aikaa, vaivaa ja rahaa, erilaisten bootsien hyviä ja huonoja puolia sekä miten perusvuoluja oppii tekemään itse. 

3. osio Kevät ja kaviot käsittelee yleisimpiä haasteita, mitä märkä tarha aiheuttaa kavioille: sädemätä, valkoviivantauti, irtoseinämä ja miten niitä voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa.



Mitä sun kannattaa tehdä nyt?

Seuraavan kerran kun nostat hevosen kavion ja putsaat sen kunnolla, teepä näin. Peset ne kaviot ihan kunnolla vesiletkulla, paineella tai harjalla jynssäten. Jos et muuta kavionhoitoainetta omista, sumuta kavionpohjiin suolavettä. Myös erilaiset desinfiointi/mikrobivalmisteet olis kannattavaa ottaa hankintalistalle. Ja sitten seuraavan kerran, kun sulla on kengitys taikka vuolu. Kysy siltä ammattilaiselta, mitä se näkee kavioissa? Onko kengän alla tulehduksia, irtoseinämää, onko kannat paikoillaan, onko kavion malli hyvä, onko vuoluväli sopiva? Kysy. Ei ne muuten kerro.

Muuten sun hevoselle voi käydä vaikka näin niinku tälle. Ihan huomaamatta kaviomalli on muuttunut epäterveeksi ja se kuormittaa hevosta joka askeleella.

Kaviot


Hyvän kaviohoidon muistilista

•        putsaa ja pese kaviot kunnolla ja säännöllisesti

•        tarkista onko kavion/kengän kaikki osat ok

•        tarkkaile hevosen liikettä, seisomista ja kavioiden nostamista

•        tunnista olosuhteiden vaikutus kavioihin (onko liian märkää, kuivaa tai liukasta)

•        sumuta kavioihin ennaltaehkäisevästi suolavettä tai puhdistusainetta

•        opettele huomaamaan ajoissa alkavat kavio-ongelmat: tulehdukset, halkeamat, irtoseinämät, anturaa pitkin valuvat kulmatuet, kantojen karkaaminen

•        kysy eri asiantuntijoilta missä kunnossa kaviot nyt ovat

•        ota selvää miten juuri tämän hevosen kavioita täytyy hoitaa yksilöllisesti

•        selvitä onko kavioiden malli hyvä vai tarvitaanko muutoksia (= tiheää vuolua) 

•        ota kuvia kavioista! erityisen paljon informaatiota saat heti vuolun jälkeen pohjasta, sivuilta ja edestä (ilman kenkää)

•        opettele näkemään, miten kaviot muuttuvat

•        ihastele ja hämmästele hevosen huikean hienoa kaviomekanismia



Jos alkoi tosissaan kiinnostaa, niin täältä pääset heti katsomaan kaikki verkkokurssin videot:

 
Verkkokauppa‪»Verkkokurssit‪»
Päivi Huhtanen - Kaviohuollon ABC -Mitä kannattaa tietää kavioista, kengillä taikka ilman
49,00 €
(4)
Heti saatavilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Minkä kokoiset bootsit tilaan?

Saamme usein viestejä asiakkaalta, jossa lukee suunnilleen näin: "Hevosellani on 14,5x14cm kokoiset kaviot. Minkä kokoiset bootsit niihin kannattaa tilata?" Vastaus on: Riippuu vähän. - miten nuo mitat on otettu? Joillakin hevosilla kannat pyöristyy siten, että pituu...
Lue lisää »

Kengättömyys talvella - Nastat ja hokit eri tarpeisiin

Kengättömien hevosten bootseihin voi asentaa erilaisia nastoja tai hokkeja sen mukaan, mikä on tarve. Tässä tiivistelmä vertailujeni tuloksista. Katso allaoleva video (20min), jossa kerron erilaisista nasta- ja hokkikokeiluistani.  Scoot bootseilla on hyvä pito jäällä. M...
Lue lisää »

HeHKu -Hyvinvointia ja sisäistä rauhaa hevosten avulla

(Teksti on julkaistu Ylöjärven Sanomissa 20.7.2022, kirjoittaja Sanna Hillberg.) Hehkumaan hevostilalla kuunnellaan sekä ihmisiä että hevosia. Kaikki perustuu keskinäiseen luottamukseen. Päivi Huhtasen kotipihatossa on kolme hevosta, joiden kanssa hän opettaa lapsille...
Lue lisää »