Hengitys on välttämätöntä ja hengitystä on monenlaista: pinnallista, syvää, nopeaa, hidasta ja rauohoittavaa. Oikeanlainen hengitys pitää paremmin huolta kehon hyvinvoinnista. Hengitystapa vaikuttaa lisäksi mielialaan ja mieliala taas hengitykseen. Hengitys kertoo läsnäolijoille hengittäjästä ja ko. tilanteesta sitä erikseen miettimättä ja oman hengityksen säätelyllä voimme vaikuttaa itsemme lisäksi taas läsnäolijoihin.
Keskittyminen johonkin tarkkaan puuhaan, varominen, epäileminen, ja varsinkin pelko vähentävät ja jopa pidättävät hengitystä hetkellisesti. Vaikuttamalla itseemme tällöin mm. asennon muuttamisella ja hengityksellä saamme oman olomme varmemmaksi ja rohkeammaksi. Mitä enemmän tätä harjoittelemme, meidän on helpompi luoda itseemme haluttu olotila tarvittaessa. Aivoja voimme treenata niinkuin lihaksiakin.
Kahden elävän olennon kohtaamisessa hengityksellä on siis merkityksensä. Hengityksen avulla voimme myös kommunikoida. Erityisesti hevoselle, joka on saaliseläin, jännittynyt ja pinnallinen hengitys tuntuu helposti uhkalta eikä ainakaan luottamusta herättävältä. Vertaa miten saalistaja käyttäytyy saalistaessaan.
Luottamusta voimme lisätä myös olemuksellamme eli pehmentämällä silmiämme ja olemalla ns. maadoittuneina. Maadoittuminen on sitä, kuin juurruttaisimme kantapäät maahan. Maadoittunut olo helpottaa myös hyvää hengitystä ja tasapainoa.
Keskittyminen hengittämiseen saa ajatukset kaikesta ylimääräisestä hetkeksi pois. Kokeile laskemalla vaikka viiteen sisään hengityksessä, pidätä hetki ja puhalla ulos taas viiteen laskien. Pidät sitten keuhkot tyhjänä hetken ennen seuraavaa sisäänhengitystä. Sisäänhengitys aina nenän kautta ja ulospuhallus voi tapahtua joko tai. On hyvä myös huomioida, miltä hengitys itsessä tuntuu.
Kokeilepa tällaista läsäoloharjoitusta: Hevonen voi olla tätä tehdessä vaikka aidan takana eli teidän ei tarvitse ylettyä toisiinne, jos se luo varmuutta tilanteeseen. Voit olla istuallasi tuolilla, jos haluat tai myös maassa aidan takana tai seisten. Samalla kun jätät ajatukset ja ”pähkäilyn” tilanteesta pois, keskityt hitaaseen hengitysrytmiin ja ehkä pariin aistiisi (Jätä näkö kuitenkin pois: pidät vain silmät levollisina samassa paikassa katselematta erityisesti mitään). Valitse aisteiksi vaikka kuulo ja tunto eli kuulet esim. liikenteen, tuulen suhinan, hevosen hengityksen jne. samalla kun ihosi aistii vaatteesi, tuntee tuulen/ ilmavirran, kylmän tai lämpimän.
Hetken päästä lakkaat laskemasta hengitystä, hengität vain omaan rauhalliseen tahtiisi, tunnet aistisi ja olette vain siinä sinä ja hevonen. Kirjoita vaikka ylös, mitä tunsit ja aistit lopetettuasi. Ehkä hevonen jopa kertoi sinulle jotain.
Hevoselle on tärkeää huomata, että olet siinä vain hänen kanssaan, etkä mieti tekemättömiä töitä tai mitä tahansa huolia ja juttuja. Hevonen tietää meidän ajatuksemme ja se mieluummin pysyy niiden ulottumattomissa. Isot määrät ajatuksia ovat liian rasittavia, tiedäthän sen itsekin.
- Kehon käytön ja hengityksen harjoittelemisesta ja vaikutuksista on mahdollisuus tilata tunteja Minnalta. Verkkokurssia aiheesta odotellessa
Minna W-Karjalainen
040 5763606