Olisinpa tiennyt kaviokuumeesta!


Ruokinta, Kaviot, Hyvinvointi by Päivi H., 26.8.2020

En todella tajunnut kuinka vaikea sairaus on kaviokuume ja kuinka helposti se tulee hevoselle. Enkä tiennyt, kuinka työläs, kallis, kivulias ja hevosen koko loppuelämän pilaava pysyvä ongelma se on, mikäli hevonen saadaan ylipäätään paranemaan. Joka kevät ja syksy riskit on pahimmillaan.

Sinunkin hevosella voi jopa jo olla lievä kaviokuume, vaikka et sitä tietäisi. Niin oli hevosellani Kukalla, jonka sairastumisen tajusin vasta, kun puhkesi raju ja äkillinen vaihe. Eläinlääkäritkään eivät olettaneet vuosia kestäneen oireilun olleen kaviokuumetta, eikä sitä havaittu edes röntgentutkimuksissa.

Kasasin tähän listan asioista, mistä voi arvioida kaviokuumeriskiä omalla hevosellasi. Rasti ruutuun, jos osuu oman hevosesi kohdalle. Mitä enemmän rasteja, sitä isompi riski sinunkin hevosellasi on sairastua. Kyseisestä listasta osui ja upposi joka ikinen kohta hevoselleni Kukalla. Aika järkyttävää. En tajunnut mitään näitä varoitusmerkkejä! Minä siis itse aiheutin Kukalle kaviokuumeen tietämättäni, koska en osannut varoa mitään.


TESTAA RISKINNE

Onko hevosesi

-alkuperäisrotuinen tai poni (suomenhevonen, issikka, shettis, vuonis, haflinger)

-iäkäs (yli 10v.)

-ylipainoinen tai helposti lihova

-nopea syöjä tai ahne

-laitumella keväällä tai syksyllä (alle +5 yölämpötila)

-vaihtanut juuri eri heinään tai eri laidunlohkolle

-syönyt analysoimatonta heinää

-rikkonut aidan ja löytynyt väärästä paikasta

-joutilas, lomalla treeneistä tai muuten vähäisellä liikunnalla

-haluton liikkumaan, kääntyy huonosti paikallaan, seisoo oudosti

-vetäytyvä, apea, kiukkuinen tai jopa hyökkäilevä

-kengitysvälit venähtäneet vähän pitkäksi (yli 4vkoa)

-syönyt liian paljon heinää tai ruohoa, liian nopeasti tai liian kauan tai totuttamatta

-aineenvaihdunnassa jotain muutakin häiriötä, ripulia, ummetusta, ähkyilyä, hiekansyöntiä

-ihossa jotain herkkyyttä, allergisia reaktioita, paukamia, kutinaa, kesäihottumaa

-kokenut hiljattain jotain henkisesti hyvin rankkaa, muutoksia tai uusia asioita


Huom. Vaikka mikään em. asioista ei olisi osunut teille, hevosesi ei silti ole turvassa kaviokuumeelta. Jopa täydessä treenissä olevia lämminverisiä varsoja joudutaan lopettamaan keskellä talvea kaviokuumeen vuoksi. Tämän opin ell Ninja Karikosken kaviokuumeluennolla. Olen nyt hoitanut kaviokuumehevostani kuusi vuotta ja voin sanoa, että 

TÄTÄ SAIRAUTTA TE ETTE HALUA.


Mistä kaviokuume johtuu?

Kaviokuume johtuu liiallisesta sokerien määrästä. Liikaa voi saada määrällisesti tai liian nopeasti. Ei voida tarkalleen tietää paljonko hevonen kestää sokereita ja missä olosuhteissa, hevoset ovat yksilöitä kaikissa asioissa. Joku hevonen voi pysyä terveenä jossakin, missä toinen yksilö ei kestä hetkeäkään. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että minä en aio hankkia meidän tontillemme enää ainuttakaan kaviokuumehevosta. Mielummin hätävarjelun liioittelua terveidenkin kanssa, kuin loppuelämän kallis ja kivulias riesa.

Ell Ninja Karikosken väistöskirjassa on tutkittu kaviokuumeen syntyyn vaikuttavia tekijöitä. Hyvin usein syyksi on löydetty tulehduksellinen tai hormonaalinen syy. Tämä on sinänsä mälsä homma, ettei kukaan voi tietää, kenen hevonen salaa sairastaa jotakin. Kaikki ei näy päällepäin. Toinen mälsä homma on se, ettei kaikilta kaviokuumeeseen sairastuneilta edes löydy syytä verikokeista. Myös minun hevoseltani Kukalta otetuissa verikokeissa ei ollut mitään vikaa. Silti se sairastui.

Miten suun kautta syötyä sokeri päätyy kipeyttämään ja tulehduttamaan kaviot? Miten tunnistat kaviokuumeen oireet? Näistä asioista löydät lisää faktaa mm. Facebookin ryhmästä Kaviokuume info. Tässä artikkelissa keskityn enemmän siihen, miten ET päädy tuonne Facebookin ryhmään kirjoittamaan "Apua! Hevosellani on todetty akuutti kaviokuume. Mitä nyt?"


Mitä kannattaa tehdä?

-Tee kaikki ruokintamuutokset mahdollisimman hitaasti. Monet sanoo, että 5-10min lisäten päivässä totutetaan laitumeen. Sama koskee kaikkea heinää. Arvioi itse paljonko kuivaa heinää ehtii syödä 5 minuutissa.

-Teetä aina ja ihan kaikista hevosellesi annettavista heinistä analyysi. Yhden näytteen hinnaksi tulee Seilabissa n. 35 euroa (sis. Alv. Ja lähetyskulut, hinnasto 8/2020). Se on todella halpa hinta loppuelämälle. Teetä analyysi myös täysihoitopaikan heinistä, saat siihen ihan takuulla luvan. Hanki vaikka omat heinät, jossa sokerit on alle 150. Niin minäkin tein aikoinaan täysihoitotallilla.

-Usko silmiäsi, äläkä katso kalenterista pitäisikö olla kesä. Meillä oli yhtenä vuonna juhannusviikolla viisi peräkkäistä yötä niin kylmiä, ettei ketään hevosia päästetty ollenkaan laitumelle kaviokuumeriskin vuoksi.

-Hanki tallentava lämpömittari laitumelle. Seuraa säätiedotuksia. Jos on luvattu yöksi alle +10, tarkista paikallinen yölämpötila mittaristasi. Jos yöllä on alle +5, ruoho ei käytä yhteyttämäänsä sokeria öisin kasvuun, vaan varastoi sen ja yhteyttää seuraavana päivänä saman verran lisää sokeria. Mitä enemmän aurinkoa riittää, sitä enemmän sokeria syntyy.

-Ota terveetkin hevoset iltaisin pois laitumelta, jos haluat varmistaa, ettei ne lihoa tai saa liikaa sokeria.

-Seuraa, mitä hevosesi tekee päivät pitkät. Jos se on laitumella, syökö se taukoamatta, kuinka nopeasti, liikkuuko muuten kuin ruohotupsulta toiselle, kuinka se nukkuu, miten pääsee makuulle ja ylös?

-Seuraa, miten hevosesi liikkuu ja seisoo. Jos lepuuttelee etujalkojaan edessä, on varmasti jo kipuja etujaloissa. Tässä kuvassa näkyy Kukan ensioireita vuonna 2014.

Kaviokuume

-Seuraa hevosesi vatsan toimintaa. Ripuli on usein ensimmäinen oire liiallisesta sokerista (tai valkuaisesta).

-Seuraa hevosesi kavioita. Älä venytä kengitysvälejä. Vuole kaviot 1-6vkon välein. Rautakengän alla kavio ei kulu yhtään. Se kasvaa pitkäksi, kannat karkaa eteen, valkoviivan bakteerit saa muhia kauan ja riskinä on irtoseinämäisyys, kenkien irtoaminen, lamellikerroksen venyminen ja herkistyminen tulehdustiloille.

-Seuraa hevosesi mielialoja. Tutustu hevosesi luonteeseen terveenä, jotta huomaat muutokset erilaiseksi.

-Lisää liikettä. Liikkuminen on aina hyväksi hevoselle. Keksi erilaisia tapoja saada päivää(nne) lisää askelia: ratsasta, aja kärryillä, ohjasaja, irtojuoksuta, irtohypytä, taluta jalkaisin, opeta hevonen lenkkeilemään pyörän vierellä tai käsihevosena kärryillä/selästä, tee agilityrata (pujottelu, kiipeily, jalkojen nostelu), aitaa pitkiä reittejä laitumen/ruokintapaikan ja veden/makuupaikan/katoksen välille, lisää reitille jalkojen nostoja/kiipeilyä, kutsu hevonen leikkimään piilosta, laukatkaa yhdessä laitumella, olisiko mahdollista uittaa, opeta tulemaan luokse kutsusta jne.

-Rajoita päivittäistä ruokamäärää slow feeding -verkoilla, Heinätin -automaateilla, Feed-X ajastimilla tai hakemalla aiemmin pois pellolta.

-Korvaa sokerista heinää oljella, pajulla, kuusenoksilla, maitohorsmalla, mesiangervolla.

-Selvitä syy ripuliin, ummetukseen, ähkyilyyn, iho-oireisiin, allergioihin. Ne voivat kertoa henkisen tasapainon häiriöstä, stressistä, vääränlaisesta ruokinnasta tai liikunnasta. Herkistynyt hevonen on alttiimpi sairastumaan.

-Varmista hyvät aidat, ehjät aitatolpat, kunnollinen sähkö ja aitojen sisäpuolelle jotain virikkeitä. Ei tarvitse tekemisen puutteen takia nojailla aitoihin ja karata yöllä laitumelle tappamaan itseään.


Jos joku olisi kirjoittanut tämän artikkelin silloin aikoinaan, olisin vähän naureskellut hössötyksestä, mutta jälkeenpäin olisin ollut hänelle ikikiitollinen.


Hevoseni Kukka joutui sairastumaan kaviokuumeeseen ja joutuu koko loppuelämänsä luopumaan hevosen elämän tärkeimmistä asioista virheitteni vuoksi. Se ei enää ikinä pääse rauhassa laitumelle, ei voi koskaan syödä vapaasti heinää, joutuu olemaan erossa laiduntavista ystävistään ja elämään pienessä tarhassa kesät. Nämä ovat pienen hevosen elämässä isoja asioita. Olen joutunut tekemään Kukan koko elämään isoja, kalliita ja vaivalloisia muutoksia, jotta saan sen pidettyä oireettomana. Joinakin hulluimpina heinävuosina se on tarkoittanut jopa 20 heinäanalyysiä ja 170km päästä haettua matalasokerista heinää. Onneksi tämän sairauden kanssa on kuitenkin mahdollista elää, sitten kun pahin ja kivuliain vaihe on ohitettu.

"Kyllähän ne heinät voi liottaa, jos on sokerista." Joo, voihan ne. Jos keksit jonkun systeemin, millä säästät vettä, aikaa ja vaivaa. Kyllä minäkin yritin akuutissa pahimmassa vaiheessa kikkailla sadevesien kanssa sen aikaa, että analyysin tulos tuli vihdoinkin.

Kaviokuume



Haluatko tietää lisää:

- kannattaako sinun pitää tällä hetkellä laitumella
- miten tehdään heinäanalyysi
- mitä pitää tehdä, kun epäilet kaviokuumetta
- miten hoitaa kaviokuumehevosta
- miten siirtyä kengättömyyteen akuutin kaviokuumeen aikana
- tai haluat pohtia oman hevosesi riskejä

Kerron mielelläni lisää hevoseni Kukan paranemisesta ja oireettomuudesta.


Varaa itsellesi aika etätukeen: Auta hevosta -etätuki 60min.



Turvallista kevättä ja syksyä kaikille! :)

Tässä kuvassa ihmehevoseni Kukka paratiisissaan kisakauden jälkeen 8.9.2013. Koko kesä treenattiin kenttäkisoihin ja laitoin kovassa kunnossa olevan hevoseni laidunlomalle syyskuuksi. Vein kuivaa heinää laitumelle, koska öisin oli pakkasta. Jep. Se olikin sitten viimeinen kisakausi ja rakas hevoseni siirtyi eläkkeelle 15-vuotiaana. Onneksi sentään yhä hengissä, täällä minun ystävänäni, tällä hetkellä 23-vuotiaana. <3

Kaviokuume

Edit. Tuli tuolla somekeskusteluissa vielä mieleeni, että kyllä kai jotkut hevoset pysyy terveenä ihan ympäri vuoden laitumella, näinhän se on. Ja miksei.

Laiduntaminen on varmaan ihan turvallista myös ympärivuotisesti, jos laidunhevosista yksikään
-ei ole ripulilla
-ei näytä turvonneelta valaalta
-pörise kaasua kuin tyhjentyvä ilmapallo
-laidun on hyvin hoidettu (lannoitettu, uusittu, kalkittu)
-on sopivan vähän syötävää (ei just avattu uusi pursuava pieni pläntti)
-laumalla on muutakin tekemistä kuin syöminen (varjossa lepäily, sopivan ystävän rapsuttelu, paikkojen tutkiminen)
-hevonen osaa itse säännöstellä syömistään (eli elää vapaalla heinällä myös talvisin)
-geenit, fyysinen ja henkinen terveys on kunnossa ja
-hevosia liikutetaan hikeen päivittäin.

Eihän sitä voi millään muuten järjellä selittää, miksi jotkut ei sairastu ikinä, mutta toiset kuolee kaviokuumeeseen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Minkä kokoiset bootsit tilaan?

Saamme usein viestejä asiakkaalta, jossa lukee suunnilleen näin: "Hevosellani on 14,5x14cm kokoiset kaviot. Minkä kokoiset bootsit niihin kannattaa tilata?" Vastaus on: Riippuu vähän. - miten nuo mitat on otettu? Joillakin hevosilla kannat pyöristyy siten, että pituu...
Lue lisää »

Kengättömyys talvella - Nastat ja hokit eri tarpeisiin

Edit. 2024 meiltä saatavilla: - hokkisettejä (M3 ja sitä suurempiin bootseihin) - Maxi Grip nastoja (suosituin ja helpoin nastamalli, ei sovi kaikille) - Best Grip nastoja kolmea eri kokoa (1000 miniponeille, 1100 kaikille, 1200 kokoon 4 ja sitä isompiin). Keng...
Lue lisää »

HeHKu -Hyvinvointia ja sisäistä rauhaa hevosten avulla

(Teksti on julkaistu Ylöjärven Sanomissa 20.7.2022, kirjoittaja Sanna Hillberg.) Hehkumaan hevostilalla kuunnellaan sekä ihmisiä että hevosia. Kaikki perustuu keskinäiseen luottamukseen. Päivi Huhtasen kotipihatossa on kolme hevosta, joiden kanssa hän opettaa lapsille...
Lue lisää »