Havaintoja heinäpellon reunalta


Ruokinta by Päivi H., 5.6.2020


Kuuntele tästä erään kesäpäivän pihinöitä ja puhinoita heinäpellon reunalta.


”Helppoa niinku heinänteko”. Mitähän vaihetta heinänteon koko prosessissa tuon lauselman on tarkoitus kuvata?
”On niin helppoa ja halpaa, kun hevoset on kotona. Saa ilmaiset heinät omasta pellosta.” Tässä toinen suosikkilauselmani, joka nostaa vähän tunnetta pintaan. :D



Mistä kaikki alkaa?
On oltava ensinnäkin se pelto. Niitä ei tietääkseni jaeta ilmaiseksi, ellei satu olemaan kartanon perintönä. (Ja joku joskus ammoisina aikoina on maata pelloksi raivannut. Ei varmaan ollut helpoin osuus heinänteossa sekään vaihe.)


Kun lompakko (oma, iskän tai puolison) on kunnossa, peltoa voi ostaa kohtuullisen helposti. Kun nyt vaan sattuu olemaan sopiva sijainti, maaperä, naapurit, vesistöt ja hinta.


Pellolla saattaa olla jotain tekeleitä tässä vaiheessa; viljaa, lehmien apilaheinää, kiviä, pirusti pajua tai peltosaunioita. Jokseenkin takuuvarmasti harvemmin hevosille sopivaa. Eli siitä pitää alkaa muokkaamaan sitä tulevaa paratiisiheinämaata. Onko sulla omia koneita ja tekijöitä? Toivottavasti!


Siispä raivaamaan. Kyntö (syksyllä), äestys (keväällä, juuri kun rikkakasvit alkaa vähän itää), lannoitus (oman maun mukaan luomua tai teollisia myrkkyjä), kylvö ja jyräys, vesisateiden odottelu sormet ja varpaat ristissä sekä ikkunasta ihailu (musta multa muuttuu vihreäksi ihanaksi heinäksi). Jos haluaa tehdä kerralla kestävää, odottelet tässä kohtaa seuraavaan syksyyn suojaviljan puintia ja uutta satoa seuraavalle kesälle.


Olikos joku näistä vaiheista helppoa? Varmaan se odottelu ja ikkunasta katsomisen osuus.

Riippuu vähän
a) kuka
b) millä koneella
c) millä hinnalla
d) millä ajalla
e) kuinka tyytyväisenä
f) millä tietotaidolla
g) missä sääolosuhteissa
h) millä todennäköisyydellä joku em. tekijöistä hajoilee/kiroilee (pienen empiirisen tutkimukseni mukaan todennäköisyys vastoinkäymisiin on 100%).

Helpoin osuus on ehkä sillä heppatytöllä, joka soittelee naapurit apuun.


Jos olit hankkimassa peltoasi laitumeksi, saat varata projektiisi rutosti enemmän aikaa, rahaa ja pinta-alaa. Heppasilla täytyy olla useampi lohko, missä kierrättää syöjiä, koska vasta uusittu heinämaa upottaa ja rallituksen jäljiltä pelto on taas kuin kynnöksellä, nyrhitty millin sängeksi ja pissapaikat rehottaa syömättä. Olikos se helppoa siinä laitumen tekemisessä se aitaaminen, vesihuolto, sähkön kanssa pelaaminen vai katoksien rakentaminen?

Otetaan esimerkiksi vaikka aitatolpat. Heppatyttö innoissaan haalii kaikki vanhat aitajämät nettikirppikseltä. Sitten kiroilee, koska muovikepit katkeilee, vääntyilee, langat lepattaa villinä ja vapaana tuulessa tai vähintään varsa juoksee niistä läpi. Puutolpat taas vaatii sisua tai suhteita, että ne saa tarpeeksi syvään paikalleen rautakangella tai jostain onnenpotkusta jonkun traktorin perässä semmosella tolppakoneella (mikäsennimiolikaan, en tiedä, koska olen ihan omalla keltaisella rautakangella jokaista noista 500 puutolpasta paukuttanut). Onhan niitä olemassa paksuja muovisiakin ja mitälie tolppia, mutta joku niistä jokaisen napoo maahan ja kiinnittää eristimet, langat tai lauta-aidat ja lisää eristimiä ja lankoja ja lautaa sitten, kun varsa taas menee aidasta läpi.

Sekalaiset
Tässä pitäisi kasvaa pitkää mehevää laidunheinää. Sen sijaan tässä kylvetään heinänsiementä kolmatta kertaa.

Vuonna 2018 meillä uusittiin laidun. Se kesä odotettiin suojaviljan kasvua ja puintia. Vuonna 2019 kiskottiin tuhansittain peltosauniota pois ja odotettiin 6vkoa sateita. Hevoset oli laitumella vain 2vkoa koko kesänä. Keväällä 2020 odotettiin ensin lämpimiä öitä, sitten sateita ja seuraavaksi paikkakylvöjen kasvua.


Jos aiot helposti heinää tehdä myös talven varalle, ota midfullness oppaasi esiin ja pyydä kaikkia itämaan tietäjiä lähettämään onnea matkallesi. Sääherra heittää semmoiset kelit kuin huvittaa. Foreca ja Ilmatieteenlaitos arvailee ristiin sataako vai ei, ehkä sataa, ei pitänyt sataa, satoi kuitenkin tai oho, ei lopu ollenkaan nämä sateet/helteet. Sitten tarvitaan niittokone, pöyhin, paalain, peräkärry, hyvä varasto ja paljon porukkaa, että heinät saadaan turvaan. Nämä kaikki ovat jonkun omaisuutta, jonka käyttö on helppoa. Todennäköisyys jälleen 100% aiemmin mainitun listan a-h mukaisesti.


Jotkut ovat keksineet em. helppoa heinän tekoa helpottaakseen muovittaa heinää. Toki on helpompaa jollekin, jolla on a) koneet, millä siirrellä suurpaaleja b) hevoset, joiden maha kestää säilöheinää/esikuivattua c) riittävän iso lauma, että paalin saa syötettyä ennen pilaantumista d) onnea, että muovia tuli laitettua riittävästi eikä mikään elukka keksi tehdä niihin reikiä e) loppusijoituspaikka, mihin pilalliset isot paalit viedään.


Seuraava helppo homma on analyysin ottaminen. Sen kun vain keräät joko karholta suoraan ympäri peltoa tai varastosta monen monta kortta eri kohdista, pakkaat pussiin, pistät Postiin ja odottelet sormet ristissä tuliko tehtyä sutta vai sekundaa. Voi mikä riemu ja ilon tanssi alkaa, kun sähköpostiin kolahtaa tulokset, paljonko tuli sokereita, valkuaista, energiaa ynnä muita omaisuutesi ominaisuuksia. Voi olla, että em. helpot työvaiheet näytteenotosta voit toistaa esimerkiksi 10 tai kivoina vuosina 20 kertaa (eri ihmisten varastoista), riippuen joko sinulla on kaviokuumehevonen vai aiotko sellaisen hankkia elämääsi riemastuttamaan.


Sekalaiset

Laadukkaan heinän tunnistamiseen tarvitaan kaikkia aisteja. Jos ei näe, haista eikä tunne käteen kosteutta, pölyä tai hometta, täytyy vielä korvat punaisina kuunnella analyysin tulokset. Kovin rasittavaa on kerätä pellolta pikkupaaleja, tunkea varasto täyteen ja yrittää myydä sitten kaikki puoleen hintaan pois. "Hyvää heinä" voi olla vihreää, kuivaa ja hyvänhajuista, mutta todella vaarallista syötävää tavalliselle terveelle hevoselle. Vain kovassa treenissä oleva ja valkuaiset rehusäkistä syövä kilpahevonen voi syödä turvallisesti heinää, jossa on sokerit 305 ja valkuaiset täysin 0 (kuten meidän kaikkein surkeimmissa heinissä oli).


Huh. Meinasi tulla jo hiki pelkästä kirjoittamisesta. Ei ole helppoa tämäkään. :D

Edit. Kolme viikkoa myöhemmin, hevosten onnellisesti laidunnettua ihanassa vehreässä heille vaivalla luodussa paratiisissa, huomaan pihattoomme vyöryvän kolme järkyttävää ihrapalleroa. Herranjestas, tästäkö se helppo elämä alkaa, laihduttamisessa?? :D



Olisko kiva, jos joku auttaisi hevosesi ruokinnassa, heinän hankinnassa tai laitumien uusimisessa?

Laitapa viestiä info@autahevosta.fi, niin varataan teille aika tukihenkilöltä! Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Uudellamaalla onnistuu tukihenkilön tulla vaikka paikan päälle yhdessä pähkäilemään. Muualle onnistuu hyvin etänäkin, koska nykyään on niin mukavia videoyhteyksiä.

Katso esittelymme kohdasta Keitä me olemme.

Kuulumisiin! :)


Hakusanat: heinä, hevoslaidun, kylvö, lannoitus, heinäanalyysi, korkeat sokerit, kaviokuume, heinänteko, heinän osto

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Yhteistyössä Heinätin -Rauha mielessä ja mahassa, Equine Innovations Ltd

HYVINVOINTIA KOKO TALLIINHevosten hyvinvointia – ja talliarjen sujuvuutta. Kun pitkän linjan hevosihminen Katja ja entinen maailmanmestaruustason moottoripyörämekaanikko Jarkko eivät löytäneet ähky- ja mahahaavaherkän hevosensa terveysongelmiin valmiita ratkaisuja, he kehittivät ...
Lue lisää »

Voiko heinä syttyä itsestään palamaan?

(Kuva ei luojan kiitos ole meiltä. Lainasin tämän kuvan alla olevasta lehtijutusta ihan siksi, että menisi tämä asia vähän paremmin perille.. Kuvaaja tuntematon, Salon Seudun Sanomat 30.7.2016) Helppoa kuin heinän ostaminen.. Ihan vaan opiksi ja vinkiksi muillek...
Lue lisää »

Mikä on halpaa ja kallista, kun kyseessä on hevosen terveys?

Monet kuvittelee kaiken hevosalan ruokinta-automatiikan olevan niin kallista, ettei usko itsellään olevan ikinä sellaisiin hifilaitteisiin rahaa. Tuota niin, miten olis tommonen 50e/kk yhden vuoden ajan, onko kallista? Lue loppuun asti, niin selviää, mitä Sinäkin saisit tuo...
Lue lisää »