Tavoitteena myötätuntoisempi hevoskulttuuri


Yhteys hevoseen by Päivi H., 24.05.2020


"Matkaa voi jatkaa vain sieltä missä ollaan.
Ei sieltä, missä ei olla enää
eikä varsinkaan sieltä,
missä ei olla koskaan oltukaan."
-Jari Sarasvuo
Toimintamme periaatteita

1. Toimintamme tarkoituksena on ensisijaisesti auttaa hevosia. Autamme hevosten kanssa toimivia ihmisiä kohtaamaan hevosia ymmärtäväisesti ja hevosen lajityypillisiä tarpeita kunnoittaen. Hevoset ovat ihmisten ystäviä ja yhteistyökumppaneita. Pyrimme luomaan ihmisen ja hevosen välille luottamusta, hyväksyntää ja syvempää yhteyttä.

2. Tärkein periaatteemme on se, ettei hevosta missään vaiheessa pakoteta tai aiheuteta kipua. Hevosen tunnetila pidetään kaikissa tilanteissa mahdollisimman rauhallisena ja rentona.

3. Hevosia autetaan kouluttamalla suoriutumaan ihmiselle tarpeellisista tilanteista, tehtävistä ja toimenpiteistä. Hevosta on tarpeellista käsitellä voimakeinoin vain jos on hengenlähtö lähellä. Toimintamme ei ole hevosen henkiinjäämiselle välttämättömien lääkintä- tai hoitotoimenpiteiden tekemistä.
Jos asiakkaan luona todetaan, ettei kuntoutusta tms. voida tehdä (tilanne on hevoselle liian haasteellinen tavalla tai toisella), autamme hevosta kestämään epämukava tilanne. Voidaan käyttää erilaisia muutoksia olosuhteissa, koulutuskeinoja tai luonnonmukaisia rauhoittavia aineita, jotta ainakin seuraava kerta onnistuisi helpommin.

4. Kaikki tarjoamamme apu on kokonaisvaltaista hevosen ja ihmisen tilanteen kartoittamista. Hevosen lajityypilliset tarpeet (mm. ruokavalio, lauma, liikunta, elinolosuhteet) sekä ihmisen tarpeet (mm. varusteet, koulutus, käsittely) huomioidaan kaikessa auttamisessa. Pikaratkaisut tai vain yhteen asiaan keskittyminen tuo harvoin muuta kuin hetkellistä helpotusta. Teemme yhteistyötä eri alan asiantuntijoiden kanssa, jotta apu löytyy.

5. On olemassa monia tutkitusti tehokkaita tapoja kouluttaa hevosia. Sivustollamme toimivat hevosenkouluttajat käyttävät positiivista vahvistetta ja hitaasti etenevää siedätystä. Emme suvaitse minkäänlaista väkivaltaa, floodingia, johtajuustaistelua, alistamista, henkistä painostamista tai kipua aiheuttavia koulutusvälineitä.

6. Tarjoamme palveluita täydestä sydämestämme, jotta hevoset saisivat apua kaikilla mahdollisilla tavoilla. Olemme suvaitsevaisia ja avoimia monenlaisille tuotteille ja palveluille. Autamme hevosia soveltamalla käytäntöön tutkimustietoa sekä aiempia kokemuksiamme. Jokaisella asiakkaalla on mahdollisuus valita auttajansa.

7. Suosittelemme tutustumaan naksutinkoulutukseen, pihattoelämään, kengättömyyteen, kuolaimettomuuteen, erilaisiin hoitomuotoihin ja kiireettömään tapaan elää hevosten kanssa. Kuljemme kaikki monenlaisia polkuja erilaisten välineiden ja koulutustapojen käytössä. Hyväksymme erilaiset oppimistaipaleet ja elämänkokemukset. Haluamme auttaa hevosia kaikissa olosuhteissa.

8. Hevosten kanssa jokainen toimii omalla vastuullaan. Meillä ei ole vakuutuksia asiakkaillemme. Jokaisen hevosihmisen on syytä tarkistaa haluamansa vakuutukset ajan tasalle.

9. Positiivinen asioiden pohtiminen ja julkisuus on meidän kaikkien hevosihmisten etu. Toimimme myös yksityishenkilönä periaatteidemme mukaisesti. Kerromme omalla esimerkillämme, kuinka me toimimme ja kannustamme muita samaan. Kuulijan vastuulla on valita, haluaako toimia samoin.

10. Tarkoituksenamme on herätellä ihmisiä ajattelemaan kestävätkö tämän hetkiset suomalaisen hevoskulttuurin vallitsevat käytännöt ja uskomukset eettistä tarkastelua. Haluamme tuoda nykyiseen hevoskulttuuriin myötätuntoisempia ajatuksia, tapoja ja vaihtoehtoja. On hienoa, että toimintamme herättää keskustelua. Olemme yhdessä saman asian puolella.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Hevosen uni -matka sielunrauhaan

Mikä on ollut kaunein hetki, jolloin olet nähnyt hevosen nukkumassa? Oletko kokenut sen hetken viattomuuden, onnellisuuden, rauhan ja rakkauden? Haluaisitko kokea hevosten kanssa jotakin muuta kuin ratsastusta? Nukkuva hevonen on jotenkin tosi liikuttava otus. Kuin pieni ...
Lue lisää »

Ratsastus voi olla sielujen sympatiaa myös aloittelijoille

Järjestän nykyään täällä Päivi Huhtasen pihatolla perinteisten ratsastustuntien sijaan ns. Helliä hevostunteja. Mikä sai minut kehittämään uuden ja tyystin erilaisen tavan opettaa ratsastusta? Miten ratsastaja voi oppia ratsastuksen tekniikkaa hurjin harppauksin ilman hevosta?...
Lue lisää »

Annika Hytönen - Balance & Flow

Hei, olen Annika Hytönen ja opetan istuntaa sekä ratsastusta klassiseen ratsastukseen pohjautuen. Opetan myös maasta käsin työskentelyä ja hevosen kouluttamista sekä ohjaan pilates- ,jooga-, ja kehotietoisuuskursseja ratsastajille. Ratsukon näkeminen kokonaisuutena, jossa h...
Lue lisää »