Tavoitteena myötätuntoisempi hevoskulttuuri


Yhteys hevoseen by Päivi H., 24.5.2020


"Matkaa voi jatkaa vain sieltä missä ollaan.
Ei sieltä, missä ei olla enää
eikä varsinkaan sieltä,
missä ei olla koskaan oltukaan."
-Jari Sarasvuo
Toimintamme periaatteita

1. Toimintamme tarkoituksena on ensisijaisesti auttaa hevosia. Autamme hevosten kanssa toimivia ihmisiä kohtaamaan hevosia ymmärtäväisesti ja hevosen lajityypillisiä tarpeita kunnoittaen. Hevoset ovat ihmisten ystäviä ja yhteistyökumppaneita. Pyrimme luomaan ihmisen ja hevosen välille luottamusta, hyväksyntää ja syvempää yhteyttä.

2. Tärkein periaatteemme on se, ettei hevosta missään vaiheessa pakoteta tai aiheuteta kipua. Hevosen tunnetila pidetään kaikissa tilanteissa mahdollisimman rauhallisena ja rentona.

3. Hevosia autetaan kouluttamalla suoriutumaan ihmiselle tarpeellisista tilanteista, tehtävistä ja toimenpiteistä. Hevosta on tarpeellista käsitellä voimakeinoin vain jos on hengenlähtö lähellä. Toimintamme ei ole hevosen henkiinjäämiselle välttämättömien lääkintä- tai hoitotoimenpiteiden tekemistä.
Jos asiakkaan luona todetaan, ettei kuntoutusta tms. voida tehdä (tilanne on hevoselle liian haasteellinen tavalla tai toisella), autamme hevosta kestämään epämukava tilanne. Voidaan käyttää erilaisia muutoksia olosuhteissa, koulutuskeinoja tai luonnonmukaisia rauhoittavia aineita, jotta ainakin seuraava kerta onnistuisi helpommin.

4. Kaikki tarjoamamme apu on kokonaisvaltaista hevosen ja ihmisen tilanteen kartoittamista. Hevosen lajityypilliset tarpeet (mm. ruokavalio, lauma, liikunta, elinolosuhteet) sekä ihmisen tarpeet (mm. varusteet, koulutus, käsittely) huomioidaan kaikessa auttamisessa. Pikaratkaisut tai vain yhteen asiaan keskittyminen tuo harvoin muuta kuin hetkellistä helpotusta. Teemme yhteistyötä eri alan asiantuntijoiden kanssa, jotta apu löytyy.

5. On olemassa monia tutkitusti tehokkaita tapoja kouluttaa hevosia. Sivustollamme toimivat hevosenkouluttajat käyttävät positiivista vahvistetta ja hitaasti etenevää siedätystä. Emme suvaitse minkäänlaista väkivaltaa, floodingia, johtajuustaistelua, alistamista, henkistä painostamista tai kipua aiheuttavia koulutusvälineitä.

6. Tarjoamme palveluita täydestä sydämestämme, jotta hevoset saisivat apua kaikilla mahdollisilla tavoilla. Olemme suvaitsevaisia ja avoimia monenlaisille tuotteille ja palveluille. Autamme hevosia soveltamalla käytäntöön tutkimustietoa sekä aiempia kokemuksiamme. Jokaisella asiakkaalla on mahdollisuus valita auttajansa.

7. Suosittelemme tutustumaan naksutinkoulutukseen, pihattoelämään, kengättömyyteen, kuolaimettomuuteen, erilaisiin hoitomuotoihin ja kiireettömään tapaan elää hevosten kanssa. Kuljemme kaikki monenlaisia polkuja erilaisten välineiden ja koulutustapojen käytössä. Hyväksymme erilaiset oppimistaipaleet ja elämänkokemukset. Haluamme auttaa hevosia kaikissa olosuhteissa.

8. Hevosten kanssa jokainen toimii omalla vastuullaan. Meillä ei ole vakuutuksia asiakkaillemme. Jokaisen hevosihmisen on syytä tarkistaa haluamansa vakuutukset ajan tasalle.

9. Positiivinen asioiden pohtiminen ja julkisuus on meidän kaikkien hevosihmisten etu. Toimimme myös yksityishenkilönä periaatteidemme mukaisesti. Kerromme omalla esimerkillämme, kuinka me toimimme ja kannustamme muita samaan. Kuulijan vastuulla on valita, haluaako toimia samoin.

10. Tarkoituksenamme on herätellä ihmisiä ajattelemaan kestävätkö tämän hetkiset suomalaisen hevoskulttuurin vallitsevat käytännöt ja uskomukset eettistä tarkastelua. Haluamme tuoda nykyiseen hevoskulttuuriin myötätuntoisempia ajatuksia, tapoja ja vaihtoehtoja. On hienoa, että toimintamme herättää keskustelua. Olemme yhdessä saman asian puolella.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

HeHKu -Hyvinvointia ja sisäistä rauhaa hevosten avulla

(Teksti on julkaistu Ylöjärven Sanomissa 20.7.2022, kirjoittaja Sanna Hillberg.) Hehkumaan hevostilalla kuunnellaan sekä ihmisiä että hevosia. Kaikki perustuu keskinäiseen luottamukseen. Päivi Huhtasen kotipihatossa on kolme hevosta, joiden kanssa hän opettaa lapsille...
Lue lisää »

Hanna Pietiläinen

Olen Hanna Pietiläinen, koulutukseltani nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Ohjaan HehKu™ -hevostunteja Hehkumaan Hevostilalla Ylöjärvellä.  Hevospolkuni alkoi melko perinteisesti lapsena ratsastuskoulussa pääkaupunkiseudulla. Kuitenkin vasta vuoden ratsastettuani putosin maastos...
Lue lisää »

Mistä löytyy Sinun oma hehkusi? - HeHKu™ -mielentaitoja hevosen kanssa

Mistä HeHKu™ syntyy? Hehku syntyy siellä, missä on syvä rauha olla hyväksytty, onnellinen ja tehdä niitä asioita, mitkä elämässä tuntuu hyvin merkitykselliseltä. Näin syntyi Päivi Huhtasen Hehkumaan hevostila ja HehKu™ Hyvää Hevosen Kanssa -opetusmenetelmä.  HehKu™ -...
Lue lisää »