PAIKKA: Haapasaarentie 47, Kärkölä
HINTA:
Hevospaikka: 95,00€ (sisältään teorian, yksilöopetuksen 60 min ja muiden harjoittelun seuraamisen)
*TÄYNNÄ*
Katsojapaikka: 45,00€ (sisältää teorian ja hevosten kanssa harjoittelun seuraamisen)
Hinnat sis. alv 24%
HEVOSEN LIHASKUNNON JA LIIKKUVUUDEN KEHITTÄMINEN, MUKANA POSITIIVINEN VAHVISTE
Hevosen tasapainon, muodon, lihaskunnon, liikkuvuuden ja oikean kokoamisen tavan kehittäminen maasta käsin. Harjoittelu on hyödyllistä jumppaa kaikille hevosille, riippumatta siitä ratsastetaanko hevosella tällä hetkellä vai ei. Erityisen tärkeää tämä on hevosille, joita ratsastetaan tai joita kuntoutetaan. Hevosen on helpointa harjoittaa oikeita lihaksia ratsastusta varten ilman ratsastajan painoa selässä.
Maasta käsin jumpatessa ja maasta ratsastettaessa hevosen liikeratoja on helppo ohjata täsmällisesti ja palkita oikeasta, tai oikean suuntaisesta, liikkeestä. Mitä täsmällisemmin osaamme harjoitteita tehdä, sitä tehokkaampaa se on. Maasta käsin pystyt aktivoimaan tukilihaksia, joita hevonen tarvitsee voidakseen kantaa ratsastajaa tasapainossa ja pystyäkseen kokoamaan oikein. Harjoittelemme lämmitteleviä ja venytteleviä liikeitä ja lihasvoimaa kehittäviä harjoitteita. Jumppaa kannattaa tehdä sekä arjen askareiden ohessa että lämmittelynä aina ennen ratsastusta.
Ratsastusta varten maasta työskentelyllä varmistetaan, että hevonen osaa ja jaksaa liikkua sellaisessa tasapainossa, mikä on edellytyksenä terveelle liikkumisen tavalle ja oikealle kokoamiselle. Tavoitteena on aktivoida lihaksia, hermoratoja ja lihasketjuja oikeassa aktivointijärjestyksessä sekä vahvistaa lihaksia ja lisätä liikkuvuutta. Maasta harjoittelu positiivisen vahvisteen kanssa on myös ihmisen ja hevosen välisen suhteen kannalta mitä parhainta yhdessä tekemistä ja keskinäisen luottamuksen vahvistamista.
HARJOITTELUN YKSILÖLLISYYS
Harjoitteiden opettamisen helppous ja nopeus on hevoskohtaista. Hevoskohtaista on myös se, missä järjestyksessä näitä asioita on järkevä opettaa. Tämän vaikuttavat hevosen kokemushistoria ja sen hetkinen lihaskunto ja terveyden tila. Monen asian opettaminen edellyttää usein myös siedättämistä, joka tehdään ensin. Harjoittelua voidaan tehdä eri varusteilla tai vapaana ilman varusteita. Tarvittaessa valitsemme hevoselle jonkin muun harjoitteen, kuin mitä kurssin ohjelmassa on suunniteltu.
Maasta ratsastuksen tärkeimmät elementit on totuttaa hevonen siihen, että ihminen on eri paikassa ja eri asennossa hevoseen nähden kuin taluttaessa ja hevosen oletetaan silti liikkuvan eteenpäin. Tässä tärkeä apuväline on raippamerkki, joka täytyy opettaa niin, että hevonen pystyy rennosti lisäämään liikettä eikä jännity raipasta yhtään. Tämä usein edellyttää sitä, että hevonen täytyy siedättää raippaan ennen raippamerkin opettamista.
TARVITTAVAT VARUSTEET JA NIIHIN REAGOIMISEN OPETTAMINEN
Tarvitsemme maasta käsin toimivan merkin liikkeellelähtöä, tempon vaihteluita ja siirtymisiä varten. Siksi opetamme hevoselle raippamerkin niin, ettei se aiheuta jännittyneisyyttä. Raippa on monelle hevoselle jännittyneisyyttä tai jähmettymistä aiheuttava väline, joten rento reagointi raipan käyttämiseen on harjoiteltava huolella.
Hevosen päävarusteena voi maastaratsastuksessa olla kuolain, kapsoni tai kuolaimeton. Vapaana työskentelyssä ei tarvita päävehkeitä. Kuolaimettomista suosittelen mallia sidepull, jonka pystyy rakentamaan myös riimusta ja ohjista. Jos käytetään riimua, riimun turvan ympäri menevä osa ei saa olla liian löysä.
KURSSI-INFO
KURSSIN AIKATAULU: klo 12-18
Teoria: klo 12-13
Tauko: klo 13-13.30
Harjoittelu: 60 min/hevonen. Mukaan otetaan neljä hevosta. Kahden hevosen jälkeen 30 min tauko.
TEORIA
Minkälaisessa tasapainossa hevosen on hyvä liikkua maasta ratsastaessa tai ratsastaja selässään
Mitä ennakkotaitoja maasta käsin tehtävät harjoitteet edellyttävät
Miten ruokapalkinnon käyttäminen vaikuttaa kouluttamiseen (mm. palkkioäänimerkki, palkinnon suunta, palkitsemistiheys, turhautumisen ja koheltamisen välttäminen, jännittymisen ensi merkkien tunnistaminen)
Miten ihmisen oma kehon käyttö vaikuttaa hevosen liikkeeseen, rentouteen ja aktiivisuuteen
Hevosen kyky joustaa lantiolla ja koukistaa takajalan niveliä
Hevosen kyky siirtää painoa takaosalle, kohottaa rintakehäänsä ja kohottaa selkäänsä
Liikeratojen muokkaaminen maasta käsin
KÄYTÄNNÖN HARJOITTEET HEVOSEN KANSSA
Näistä harjoitteista valitaan kullekin hevoselle ensimmäiset harjoiteltavat asiat sen mukaan, mikä on hevoselle helpoin aloittaa sekä fyysisesti että henkisesti. Kaikkia harjoitteita ei siis tehdä kaikkien hevosten kanssa:
Harjoite 1: Takajalkojen ja lantion liikkuvuuden parantaminen, hevosen kyky koukistaa takajalkoja ja kääntää lantiota oikeaan suuntaan.
Harjoite 2: Niskan liikkuvuus ja rentous sekä asettumisen varmistaminen
Harjoite 3: Vatsarutistus: Vatsalihasten vahvistaminen selän kohottamista varten
Harjoite 4: Painon siirtäminen taakse
Harjoite 5: Raippamerkin opettaminen: Keino pyytää hevosta lisäämään rennosti liikettä maasta käsin
Harjoite 6: Pidäte ja pysähtyminen maasta käsin
Harjoite 7: Etuosan siirto
Harjoite 8: Ihmisen maastaratsastusasento ja liikkuminen yhdessä hevosen kanssa
KOULUTTAJAN ESITTELY
Kouluttajana eläintenkouluttaja EAT Aino Koivukunnas. Aino on innostava luennoitsija ja tarinankertoja, joka hauskuuttaa ja innostaa väkeä keskustelemaan. Ainolla on 19 vuoden kokemus hevosen kouluttamisesta positiivisella vahvisteella Tuire Kaimion opissa ja käytännön kokemuksen monipuolisuus takaa paljon ideoita erilaisiin tilanteisiin. Positiivisen vahvisteen käyttämisen lisäksi Aino on perehtynyt hevosen ja ratsastajan biomekaniikkaan, istuntaan, maasta työskentelyyn ja siedättämiseen. Valmennuksen yhteydessä hevosen kanssa voidaan tehdä monia erilaisia asioita riippuen hevosen ja ihmisen päivän tilanteesta ja kunnosta.
Aino on suorittanut istuntaopettaja Katariina Alongi Kaartisen Coaching with Connection (CwC) istuntaopettajakoulutuksen. Aino myös luennoi hevosen kouluttamisesta oppilaitoksissa.
Lisää Ainosta:
www.hevosilo.fi ja
facebook.com/hevosilo/