Lisää vaihtoehtoja talven liukkaille! Meillä on nyt keväällä 2025 saatavilla kuutta erilaista versiota, millä saadaan pitoa jäälle.
Easyboot hokit
Vihdoinkin hokit myös poneille! Ponibootsien ohuempi pohja asettaa vaatimuksia käytettäviin nastoihin ja hokkeihin. Nyt on ratkaisu siihenkin. Easyboot hokit toimivat kaiken kokoisilla käyttäjillä. Oikeastaan jopa paremmin, mitä pienemmät bootsit on. Jää enemmän esille kovametallikärkeä. Kuvan bootsit on kokoa 7, joten näitä voi kyllä käyttää kaiken kokoisissa bootseissa.
Easyboot hokit on pelastus kaikille, jotka tarvitsevat hokit, mutta ovat kyllästyneet iskumutterien asentamiseen Scoot bootsien äärettömän kestävään ja sitkeään materiaaliin. Näissä on korkeutta yhtä paljon kuin hokeissa, vaan asentaminen on paljon helpompaa.
Easyboot hokit kiristetään lukkomutterilla, joten ainoa selvittämätön asia tällä hetkellä vielä on, miten kuluneen hokin saa irti ja vaihdettua. Ei oo vielä yhtäkään kulunut niin paljon. Siihen hommaan on paras hankkia rautasaha. Lienee silti siedettävämpi homma, kuin saada iskumutterin kantaa ängettyä pohjaan. Jos nimittäin ei halua aina helppoja, mutta pieniä nastoja käyttää.
Näitä hokkeja voi asentaa bootseihin niin monta kuin haluaa. Keskimmäisiin uriin asennettaessa kannattaa hankkia lisäkädet nipistämään pihdeillä uria, jotta ne ei leviä, kun mutteria kiristää. Muuten bootsin pohja vähän venkoilee. Nimimerkillä: ”Esteettistä silmää häiritsee moinen venkoilu..”
Easyboot hokkeja on olemassa kahta kokoa. Meillä on myynnissä 3/4" kokoa, koska ne 1" kokoiset on aika kaamean näköiset piikit isonkin hevosen bootseissa. Niissä bootsin ulkopuolelle tuleva osa on nimittäin jopa 15mm, josta jää 5mm esille sitä piikkiä. Nämä pienemmät ovat ihan riittävät 10mm korkeudessaan.
Nää on siitä mahtavat, että bootsien sisäpuolelle ei jää pönköttämään mitään, mikä voisi painaa kavion pohjia. Iskumuttereita ei aina saa niin hyvin uppoamaan bootsien pohjiin. Iskumutterien kanssa joutuu joskus käyttää kovasta muovista valmistettuja pohjallisia, jos yötä päivää tarvii hokkeja.
Täältä niitä saa: EasyCare Hokkisetti 4kpl
Hokit ja iskumutterit
9mm hokit alle ja pito riittää kelillä kuin kelillä. Ei hidasta menoa edes jään päälle satanut lumi. Ainoa hidaste on Scoot bootsien sitkeä ja superkestävä pohjamateriaali, johon tarvii saada lyönti/iskumutterin piikit uppoamaan. Se onnistuu parhaiten ruuvipenkissä tai ruuvipuristimilla kiristämällä. Kolmas versio on ottaa avuksi 8mm kierretappi, joka kierretään iskumutterin läpi alapuolelle, jonne tuleva apumutteri kiristää iskumutterin piikit syvemmälle sitä mukaan kun kiristää. (Lue tuo lause ääneen rautakaupassa, ne kyllä tietää, mitä sä haluat.) Konstit on monet sanoi Päivi, kun testasi kuumentaa bootsien pohjaa jopa kuumapuhaltimella, että saisi piikit uppoamaan helpommin. Pitää vaan sitten muistaa antaa jäähtyä, ennen kuin kiristää hokkeja tiukemmalle. Piikit nimittäin kiertyy pehmeässä pohjassa hokin mukana.
Pihattokäytössä huomattiin 10pv vesisateiden ja 24/7 käytön jälkeen, että on parempi käyttää ruostumatonta terästä olevia iskumuttereita. Meinaa nimittäin hyytyä heavy user käytössä nämä sinkityt. Venkoilee ja rikkoontuu. Ratsastuskäytössä varmasti pelittää riittävästi. Halvemmalla näistä iskumutterihokeista saa 6kpl/bootsi kuin noita Easybootin hokkeja, jos rahan perusteella tarvii valita.
Täältä niitä saa: Scoot Hokkisetti sis. 12kpl hokkeja, lyöntimuttereita ja prikkoja
Vinkkejä hokkien asentamiseen
Kumpaa tahansa hokkimallia olet asentamassa, kannattaa merkitä ensin reiän kohta haluttuun kohtaan ja porata siihen aluksi pienellä poranterällä reiänalku, ellei sulla satu olemaan käytössä niitä poranteriä, joissa on se piikki kärjessä. Tavallisilla puuporanterillä kyllä pärjää, kun jaksaa tehdä muutamalla eri kokoisella reikää alkuun. Se 8mm terä nimittäin vaeltaa pohjaa pitkin, etkä saa reikää just millilleen siihen kohtaan, mihin aioit. Esteettistä silmää häiritsee semmoinen epäsopu.
Kärkihokit kannattaa asentaa vähän kauemmas reunasta, jos asennat vain 4kpl/bootsi. Käy muuten niin, että pyöristettyyn kohtaan asennettu hokki suuntautuu suoraan eteenpäin eikä pure jäähän. Tämä kannattaa huomioida varsinkin käytettyihin bootseihin hokkeja asennettaessa. Jos näin käy, aina voi lisätä pari hokkia lisää reunahokkien väliin. Nimimerkillä: ”Kaviokuumehevosen bootsit oli käytössä ensin 20 000 tuntia ja jatkaa elämää edelleen talvikäytössä.”
Hokkeihin kannattaa muuten turauttaa tippa tätä liimaa, niin ei tarvi olla uusia vaihtamassa irronneiden tilalle. Easyboot hokeissa liimaa kannattaa laittaa isojen hevosten bootseissa, joissa on paksumpi pohja eikä lukkomutteria saa kierrettyä ihan niin pitkälle.
Tästä saa liimaa: Finbullet Vesitiivis pikaliima 3g hokkien/nastojen liimaamiseen
Swiss Bootsien hokit
Tilattiin testiin. Ei jatkoon. Syy: asentamiseen tarvitaan erikoisia osia, jotka asentajalla on oltava omasta takaa juuri precis sopivaa kokoa. Näiden hokkien kiinnitys olisi ollut helppoa, jos sveitsiläiset olisi sattuneet tekemään hokkiin korkeamman kantikkaan reunan. Näitä ei myöskään olisi saanut asennettua Scoot bootseihin kuin nurkkiin eli 4kpl/bootsi, koska kierre on liian leveä bootsin keskellä oleviin pikku-uriin. Korkeus oli myös sen verran matala, että vastaa aika lähelle Maxi Grip nastoja.
Epäselväksi jäi, mitä irrottamiselle tapahtuu, jos tämä pieni nuppi sattuu kulumaan niin paljon, ettei lisäpulikkaa saa mihinkään kiinni irrottamista varten. Rautasahalla irrottaessa hokin kierre jäisi bootsin sisään.
Ja aina löytyy lisäksi nastoja
Nastoja löytyy neljää erilaista kokoa. Best Gripiltä kolmea korkeutta riippuen bootsein koosta ja ikisuosikit Maxi Gripit. Niistä sopii valita, ellei jaksa alkaa kiinnittämään hokkeja. Nastojen kiinnitys ja vaihtaminen on joka tapauksessa helpompaa.
Nastoista voit lukea lisää edellisestä talviaiheisesta artikkelistamme: Kengättömyys talvella - Nastat ja hokit eri tarpeisiin