Yhteistyössä hevosvarusteiden valmistaja Eva Seikola / Vahalanka


Yhteistyössä by Päivi H., 15.3.2021

Hei!

Olen Eva Seikola, kaikenlaisten käsitöiden harrastaja, joka hairahtui hevosiin vahingossa kymmenen vuotta sitten. Muutamassa vuodessa syntyi idea yhdistää kaksi rakasta harrastusta ja hiukan kypsyteltyäni ja elämäntilanteen salliessa hain Ypäjälle opiskelemaan. Valmistuin hevosvarusteiden valmistamiseen erikoistuneeksi hevosenhoitajaksi keväällä 2018, vähän sen jälkeen kun olin täyttänyt 50 vuotta. Samalla syntyi yritys nimeltä Vahalanka. Vahalangan nimissä valmistan pääasiassa hevosvarusteita: kuolaimettomia, kaulanaruja, ohjia… mutta teen nahasta paljon muutakin.

Yhteistyössä Yhteistyössä

Hevoshistoriani on siis melko lyhyt ja enkä tälläkään hetkellä harrasta aktiivisesti. Elämäni hevosen laukattua vihreämmille laitumille ei kipinää uuteen hevoskumppanuuteen ole syntynyt, mutta tämän edesmenneen valkoiseni kanssa ehdin kulkea polun kouluratsastajasta kukkahatuksi. Valkoinen toimi testaajana monille valmistamilleni varusteille. Ensimmäisen ketjukapsonin rakensin nimenomaan omaan tarpeeseen: käytössämme ollut kaupan varuste ei istunut, eikä pysynyt hevosen päässä pyörimättä. Tämän rakennusprojektin aikana heräsin ensimmäistä kertaa todella miettimään, mitä hevosen päähän puetaan ja miten se puetaan.

Yhteistyössä Yhteistyössä

Suurin mielenkiintoni kohdistuukin hevosen päähän, erilaisiin kuolaimettomat suitsiin ja kaikenlaisten päävarusteiden sopivuuteen. Valitettavan paljon näkee hevosilla vääränkokoisia ja -mallisia tai muuten huonosti sovitettuja varusteita. Usein kysymys on siitä, ettei omistaja ole koskaan edes tullut ajatelleeksi asiaa. Hevosten päävarusteista ja niiden sopivuudesta puhutaan melko vähän eikä aihe ole yhtä paljon esillä kuin esimerkiksi erilaiset kuolaimet tai satuloiden sopivuus. Osalle hevosista on myös melko vaikeaa löytää valmista suitsisettiä, joka istuisi hevoselle hyvin - tyypillisesti esimerkiksi isot suomenhevoset ovat tällainen ryhmä.


Käsityöläisenä ja luovana ihmisenä suosikkini on hevosten kaulanarut, niiden valmistamisessa pääsen toteuttamaan mielikuvitustani. Kaulanarut ovat aina uniikkeja yksittäiskappaleita, enkä juuri muitakaan varusteita kahta samanlaista valmista. Nautin saadessani luoda aina jotain uutta ja hiukan erilaista.

Yhteistyössä


Tekemäni varusteet ovat enimmäkseen mittatilaustuotteita, jotka mitoitetaan ja suunnitellaan asiakkaan kanssa kunkin yksilöllisten mieltymysten ja tarpeiden mukaan. Mittojen lisäksi pyydän hevosesta myös kuvan ja mielelläni kuulen hevosen tarinaa, sillä varustetta tehdessäni mielessäni on aina mielikuva hevosesta, jolle olen varustetta tekemässä. Haluan tehdä henkilökohtaisia ja merkityksellisiä varusteita. Moniin onkin asiakkaan kanssa suunniteltu yksityiskohtia, jotka symboloivat ihmisen ja hevosen välistä suhdetta tai kuljettua yhteistä matkaa. Sen lisäksi, että varuste on sopiva ja istuva, se voi olla myös merkityksellinen ja persoonallinen.

Yhteistyössä Yhteistyössä


Jos kiinnostuit tekemistäni varusteista, löydät niistä enemmän tietoa kotisivultani. Kotisivulta löytyy myös pieni lukemisto, jossa on muutamia hevosen päävarusteiden sovittamiseen liittyviä tekstejä. Sivulta löytyy myös pieni “kauppa”, jossa on valmiita tuotteita myynnissä.


Kotisivu: www.vahalanka.fi


Vahalanka löytyy myös Facebookista ja Instagramista.


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Yhteistyössä Heinätin -Rauha mielessä ja mahassa, Equine Innovations Ltd

HYVINVOINTIA KOKO TALLIINHevosten hyvinvointia – ja talliarjen sujuvuutta. Kun pitkän linjan hevosihminen Katja ja entinen maailmanmestaruustason moottoripyörämekaanikko Jarkko eivät löytäneet ähky- ja mahahaavaherkän hevosensa terveysongelmiin valmiita ratkaisuja, he kehittivät ...
Lue lisää »

Hanna Pietiläinen

Olen Hanna Pietiläinen, koulutukseltani nuoriso- ja yhteisöohjaaja. Ohjaan HehKu™ -hevostunteja Hehkumaan Hevostilalla Ylöjärvellä.  Hevospolkuni alkoi melko perinteisesti lapsena ratsastuskoulussa pääkaupunkiseudulla. Kuitenkin vasta vuoden ratsastettuani putosin maastos...
Lue lisää »

Yhteistyössä Katariina Alongi - Coaching with Connection

Katariina Alongia voi moni meistä Auta hevosta -tiimiläisistä kiittää alkusysäyksessä erilaisiin muutoksiin hevospoluillamme. Moni meistä on käynyt Katariinan kursseilla ja luennoilla. Hänen tapansa kertoa hevosista laittaa monet ajattelemaan asioista eri tavalla. Katariina op...
Lue lisää »