Yhteistyössä Katariina Alongi - Coaching with Connection


Hyvinvointi, Yhteistyössä by Päivi H., 9.7.2020

Katariina Alongia voi moni meistä Auta hevosta -tiimiläisistä kiittää alkusysäyksessä erilaisiin muutoksiin hevospoluillamme. Moni meistä on käynyt Katariinan kursseilla ja luennoilla. Hänen tapansa kertoa hevosista laittaa monet ajattelemaan asioista eri tavalla. Katariina opettaa ratsastusta biomekaanisesti tekniikan, tunteen ja tietoisuuden kautta. Monet tiimiläisistämme ovatkin kouluttautuneet Katariinan koulutuksessa Coaching with Connection -ratsastusvalmentajiksi.

Katariina pitää suosittua ja palkittua podcast -sarjaa "Hevonen Opettajani", joka kertoo kaikesta siitä viisaudesta, mitä hevoset meille opettavat sekä niistä hevosista, jotka sitä viisasta oppia meille antavat.


Katariina kertoo:

Hevoset ovat olleet osa elämääni lapsuudesta saakka. Ensimmäinen kohtaamiseni hevosen kanssa kymmenen vuotiaana tyttönä oli käännekohta elämässäni. Rakastuin hevosiin välittömästi enkä siitä hetkestä lähtien osannut kuvitellakaan elämää ilman niitä. Vaikka en moneen vuoteen voinutkaan omistaa omaa hevosta, kovan työn ja ehkä vähän lahjakkuudenkin avulla opin ratsastamaan muiden ihmisten hevosia menestyksekäästi. Seuraavan kahden vuosikymmenen aikana kokeilin kilpailemista kolmessa lajissa kolmessa eri maassa seuratasosta kansainvälisille areenoille saakka.

Kilpaileminen oli minulle kuitenkin aina toissijaista valmentamisen rinnalla. Jo viisitoista vuotiaana valmensin ensimmäistä vikellysjoukkuettani ja seitsemäntoista vuotiaana ryhdyin myös opettamaan ratsastusta. Seuraavat kaksi vuosikymmentä keskityinkin oman valmennustaitojeni hiomiseen ja valmensin Suomessa vikellyksen maajoukkuetta 90-luvun loppuun saakka, jonka jälkeen siirryin pysyvästi Kaliforniaan valmentamaan. Kun vuonna 2004 USAlainen vikellysjoukkueeni voitti MM-pronssia, kaipasin kuitenkin muutosta. Muuttaessani perheeni kanssa Sveitsiin, päätin keskittää energiani istuntalähtöisen ratsastuksen oppimiseen, jonka opiskelun olin aloittanut jo Kaliforniassa. Näihin aikoihin sain paljon vaikutteita englantilaisen Mary Wanlessin opeista ja vietinkin seuraavat vuodet hänen senioriopettajansa, Lynda Daveyn, oppilaana.


Sveitsin vuosien aikana suhteeni hevosiin löysi uuden suunnan. Moni luonnehtisi tuota suunnanmuutosta täydellisenä 180 asteen käännöksenä, mutta itse ajattelen, että olin vihdoin valmis ajattelemaan kriittisesti ja omilla aivoillani. Opiskelin mm. käyttäytymisteoriaa, oppimisteoriaa, tunnetaitokoulutusta, positiivista psykologiaa, operanttia kouluttamista sekä eläinkommunikaatiota. Nämä kaikki yhdistettynä siihen minkä jo hevosista ja ratsastuksesta tiesin ennestään, avasi minulle aivan uuden näkökulman hevosten ja ihmisten maailmaan.


Opiskelua tärkeämpää on kuitenkin aina ollut hevosten viisaus, jota ei voi kirjoista oppia. Se kulminoitui omalla kohdallani elämäni parhaimpaan opettajaan, erään sveitsiläisen oppilaani Oldenburgtammaan, Little Loveen. Lilo ei mullistanut ajatusmaailmaani vain hevosten suhteen, se myös opetti minulle jotakin mittaamattoman arvokasta itsestäni. Nämä opetukset elävät ja kasvavat minussa yhä, motivoiden minua myös tekemään työtäni ihmisten ja hevosten parissa.

Uskon, että jokaisen matka on erilainen. Oma tieni vei minut kauemmaksi perinteisestä tavasta olla hevosten kanssa ja toi minut lähemmäksi luonnollista, herkempää yhteyttä kaikkeen elolliseen. Sinun tarinasi voi olla erilainen ja se on minun puolestani hyvä asia. Mikään tarina ei ole parempi kuin toinen, vain erilainen. Minun haluni on auttaa sinua ja hevostasi, jos apua tarvitsette, löytämään tie toistenne luo siinä viitekehyksessä minkä olette luoneet yhdessä. Se voi tapahtua joko tekniikan, tietoisuuden tai tunteen kautta. Coaching with Connection -valmennuksista voit lukea lisää www.coachingwithconnection.com.Päivi Huhtanen, Auta hevosta -sivuston perustaja, kertoo näin:


Olen tutustunut Katariinaan 8 vuotta sitten vuonna 2012, kun kysyin voisinko järjestää hänen ratsastuskurssinsa meidän tallilla. Olin törmännyt Katariinan kommenttiin jossakin Facebookin ihmeellisessä maailmassa. Hän kertoi asuvansa Jenkeissä, mutta käyvänsä Suomessa kesäisin valmentamassa ratsukoita ja mainitsi taikasanan Mary Wanless. Olin hiljattain saanut ratsastusoppilaaltani joululahjaksi Mary Wanlessin kirjan Mielekästä ratsastusta. Tämä kirja oli poikkeuksellisen tajunnanräjäyttävä opus. Olin lukenut sitä aivan ahmien ja monttu auki. Siinä pilkottiin suunnilleen kaikki käsitykseni ratsastuksesta aivan atomeiksi. Halusin ehdottomasti tavata valmentajan, joka tiesi tästä asiasta lisää. Niimpä järjestimme sinä kesänä kaksi valmennusviikonloppua meillä. Niiden kurssien jälkeen ei ollut enää mikään entisellään. Olen järjestänyt siitä lähtien Katariinan valmennuksia meillä joka kesä ja käynyt hänen luennoillaan. Vuosien mittaan ratsastuksen tekniikan hiomiseen on tullut aivan uudenlaisena lisänä muutakin, syvempää yhteyttä hevosiin.

Katariinan podcast -sarjassa on nyt haastatteluna myös hevoseni Kukan tarina. https://podtail.com/fi/podcast/hevonen-opettajani/34-kukka-paivin-tarina/

Sinua saattaa kiinnostaa myös

HeHKu -Hyvinvointia ja sisäistä rauhaa hevosten avulla

(Teksti on julkaistu Ylöjärven Sanomissa 20.7.2022, kirjoittaja Sanna Hillberg.) Hehkumaan hevostilalla kuunnellaan sekä ihmisiä että hevosia. Kaikki perustuu keskinäiseen luottamukseen. Päivi Huhtasen kotipihatossa on kolme hevosta, joiden kanssa hän opettaa lapsille...
Lue lisää »

Tiekkö mitä sä voisit tehdä noille kavioille?

Haluatko tietää, miten säästät aikaa, vaivaa ja rahaa lisäämällä hevosen hyvinvointia? No kato sen kavioita. Minua olisi kiinnostanut aikoinaan eniten tuo osuus, millä hevosenomistaja voi säästää rahaa. 18 vuotta sitten ostin ensimmäisen oman hevoseni Kukan, joka on n...
Lue lisää »

Yhteistyössä Heinätin -Rauha mielessä ja mahassa, Equine Innovations Ltd

HYVINVOINTIA KOKO TALLIINHevosten hyvinvointia – ja talliarjen sujuvuutta. Kun pitkän linjan hevosihminen Katja ja entinen maailmanmestaruustason moottoripyörämekaanikko Jarkko eivät löytäneet ähky- ja mahahaavaherkän hevosensa terveysongelmiin valmiita ratkaisuja, he kehittivät ...
Lue lisää »