Yhteistyössä kengättömien hevosten vuolija Irina Chernyuk


Kaviot, Yhteistyössä by Päivi H., 9.7.2020

Taustajoukoistamme löytyy pitkälle koulutettu kengättömien hevosten vuolija Irina Chernyuk. Irina tekee vuoluja Pirkanmaalla yhteistyössä Päivi Huhtasen Scoot bootsien sovitus- ja vuoluneuvonnan kanssa. Irinalla on Scoot bootsien sovituskuoret ja hän voi sovittaa bootseja vuolun yhteydessä. Irina on asunut Suomessa 15 vuotta. Hän on kotoisin Venäjältä.

Irinan puh. 045-1385058

Yhteistyössä


Perusvuolut Pirkanmaalla alk. 55e/hevonen sis. alv. 24%

Perusvuolu tarkoittaa sitä, että hevoselle on opetettu rento kavioiden nosto hyvin ja se pystyy pitämään jalkojaan ylhäällä vuolun ajan. Irina auttaa mielellään hevosta ystävällisellä ja ymmärtäväisellä vuolutavalla ja pitää tarvittaessa taukoja. Erikoisvuolut (sairasvuolu, kaviokuume, hevosen koulutus vuoluun, bootsien sovitus perusvuolun lisäksi) alkaen 75e sis. alv. 

Hintaan vaikuttaa se, kuinka vaikeasta vuolusta on kyse ja kuinka kauan vuoluun menee aikaa (esivalmistelut, hevosen koko, hevosen fyysinen kunto ja keskittymiskyky). Perusvuoluun menee aikaa n. 30min.


Vuoluun kuluvan ajan (= hinnan) säästövinkkejä hevosenomistajille:

- hae hevonen vuolupaikalle valmiiksi ennen vuolijan saapumista
- vuolupaikalla kannattaa olla hevoskaveri tuomassa turvaa
- anna hevosen syödä ennen vuolua, jotta se jaksaa seisoa
- putsaa hevosen kaviot valmiiksi
- kovien ja kuivien kavioiden raspaaminen on työlästä. Nopeuta vuolua liottamalla kavioita (esim. sangoissa/pesukarsinassa seisottamalla tai bootseihin voi laittaa vettä muovipusseihin)
- pidä vuoluväli tiheänä. Vaatii enemmän aikaa ja tarkkuutta vuolla hankalasti levinneitä kavioita.
- harjoittele hevosen kanssa jalan ylhäällä pitämistä pitkiä aikoja. Varmista, että se on hevoselle mahdollisimman mukavaa.
- kengitystraumoja kannattaa purkaa siedättämällä tai kouluttamalla positiivisen vahvisteen avulla (kysy lisää vaikka meidän tiimin Ulla Uosukaiselta!)
- varmista, että hevonen jaksaa vuolun jälkeen vielä jatkaa bootsien sovituksenkin ajan´kavioiden nostelua.



Yhteistyössä Yhteistyössä


Irina kertoo kuinka hän aikoinaan innostui kengättömyydestä, miten on opiskellut vuolua ja kertoo vinkkejä kengättömyyteen siirtyville:

Ensimmäisen hevosen kanssa vuosia sitten, ennen kun aloitin vuoleminen, olin varma, että joskus on hyvä kengittä hevonen, vaan varmuuden vuoksi, että se suoja ja auttaa kavioille kasvamaan ja kehittymään. Kysyin ystäväni Tonja Shevchenko, jolla on nykyään horsmanship koulu (https://equi-flow.com/),  ja kenen mielipide tarkoitta mulle paljon: että minkälainen pitäisi olla väli kengittämisen, että se on terveellinen hevoselle? Vastaus tuli, että “ottaa pois ja ei koska laita takaisin, se on terveellisin” - olin hyvin yllättynyt. Hän antoi kontakti heidän vuolijalle, kenen työn ne olivat tyytyväisiä jo vuosia, ja noin opiskelu alkoi. Polina Vorobjova, opettaja, certified trimmer (CHCP, CBS) http://liberatedhorsemanship.com. Hän tykkää hevosia ja oman työ niin paljon, kehittä jatkuvasti ja opettele innolla.


Opiskelu kesti noin kaksi vuotta, ensimmäinen jakso oli vain teoria, toisella oli kuolleiden hevosten jalat, sen välissä katselimme videot ja katselimme, miten opettaja työskentele, ja vain sitten, haastattelun jälkeen oli annettu lupa ottaa instrumentit ja vuola hevosen, opettajan valvonnassa. Muuten koulussa on vuosittain kaksipäiväinen seminaari, missä kaikki opiskelijat, uudet ja vanhat kokoontuvat, ja uudet vuolu tekniikat on esitetty - opiskeleminen ei koska loppu.

Vuolen hevosen kaviot nyt viisi vuotta, kokemussa oli eri tyypiset kaviot - pysty, vino, halkea, ne. Laminiti hevoset ja rustomisen ongelmat.


Minun hevosen muutos kengättömäksi
-edellisellä omistajalla hän oli jo kengätön, mutta vuolu ei ollut säännöllinen, kun nyt on mahdollisuus vuolla itse, suojan hänen nivelet parempi
-hänellä on suppuvarpainen jalan-asento ja se vaikutta nivelen kuluminen.

Huomasin muista hevosomistajista, kuka päätti muutta hevosen kengättömäksi, että se meni paljon helpompi ja rauhallisempi, kun ne ovat odottaneet. Esimerkiksi, kenelläkään ei ollut ontumista, vaikka ne ovat odottaneet sitä ja olivat valmis, että se tapahtuu alussa. Usein hevosella kengät vuosittain, ja syy on “liian matala antura”. Jos hevosella on liian matala antura, se on hyvä syy ottaa kengät pois.

Hyvä muista, kun kengät on otettu pois, jos ajatus on muuta hevosen kengättömäksi, sen pitäisi jaa vuolematta kaksi viikoksi. Varmasti, kavio näkee hyvin rumasti, mutta se on niin heikko, ja siellä on niin vähän verensuoja, että on tosi helppo vuola sitä liikaa. Hevoset huomaavat kivet, kun kengät on otettu pois - kaviot opiskelevat tuntumaan maa heidän alla, se on normaali. Siirto prosessissa kengättömäksi paljon auttavat bootsit.


Susu, suokki tamma, tuli minulle vuoltavaksi kevällä 2020, kun kengät oli otettu pois. Tässä on hänen omistajan palaute, miten siirto kengättömäksi meni:

“Halusin siirtyä kengättömäksi etujalkojen ongelmien takia. Halusin jo monta vuotta, mutta eläinlääkärit aina sanoivat että ei! Kengät antavat tukea... Luin paljon kengättömyydestä ja nivelrikosta ja kaviorustonluutumasta. Monilla ulkomaalaisilla web sivuilla sanoivat että ilman kenkiä!! Keväällä 2019 päätin viimein kokeilla. Otimme kengät pois, mutta Susu kipeytyi jaloista. Makasi lähes kokoajan ja ontui kävellessä kaikkia jalkoja. Laitoimme lopulta kengät takaisin 1,5 viikon jälkeen. Ontuminen loppui heti. Silloin luulin, että Susulle ei sovi kengättömyys. Mutta koska vanhat jalkaongelmat jatkuivat, päätin kokeilla uudestaan, mutta odotin vuoden kuitenkin. Nyt tänä vuonna se meni tosi hyvin! Ei ontunut tai arkonut juurikaan. Kaviot ovat hyvät ja verenkierto parantunut. En halua enää takaisin kenkiä koskaan. Olen ratsastanut vasta tosi vähän, mutta maastossa buutseilla kävelee paremmin, reippaammin. Ja epätasaisella ei enää onnahtele läheskään niin paljoa kuin kengillä"




Yhteistyössä

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Yhteistyössä Sonja Jokiranta -Luovuuden Lakeus, Lapua

Tiimissämme aiemmin mukana oli myös Sonja Jokiranta - Luovuuden Lakeus, Lapua Ihmisten ja eläinten välisen sekä traumatietoisen kohtaamisen asiantuntijapalvelut, eläinavusteinen terapia, EASEL-tunnetaitovalmennukset, maastakäsittely- ja tanssii hevosen kanssa -tunnit, CWC-...
Lue lisää »

Minkä kokoiset bootsit tilaan?

Saamme usein viestejä asiakkaalta, jossa lukee suunnilleen näin: "Hevosellani on 14,5x14cm kokoiset kaviot. Minkä kokoiset bootsit niihin kannattaa tilata?" Vastaus on: Riippuu vähän. - miten nuo mitat on otettu? Joillakin hevosilla kannat pyöristyy siten, että pituu...
Lue lisää »

Kengättömyys talvella - Nastat ja hokit eri tarpeisiin

Kengättömien hevosten bootseihin voi asentaa erilaisia nastoja tai hokkeja sen mukaan, mikä on tarve. Tässä tiivistelmä vertailujeni tuloksista. Katso allaoleva video (20min), jossa kerron erilaisista nasta- ja hokkikokeiluistani.  Scoot bootseilla on hyvä pito jäällä. M...
Lue lisää »