Yhteistyössä kengättömien hevosten vuolija Irina Chernyuk


Kaviot, Yhteistyössä by Päivi H., 09.07.2020

Taustajoukoistamme löytyy pitkälle koulutettu kengättömien hevosten vuolija Irina Chernyuk. Irina tekee vuoluja Pirkanmaalla yhteistyössä Päivi Huhtasen Scoot bootsien sovitus- ja vuoluneuvonnan kanssa. Irina on asunut Suomessa 15 vuotta. Hän on kotoisin Venäjältä.

Irina kertoo kuinka hän aikoinaan innostui kengättömyydestä, miten on opiskellut vuolemaan ja mitä vinkkejä hän antaa kengättömyyteen siirtyville:

Ensimmäisen hevosen kanssa vuosia sitten, ennen kun aloitin vuoleminen, olin varma, että joskus on hyvä kengittä hevonen, vaan varmuuden vuoksi, että se suoja ja auttaa kavioille kasvamaan ja kehittymään. Kysyin ystäväni Tonja Shevchenko, jolla nykyään on horsmanship koulu (https://equi-flow.com/), ja kenen mielipide tarkoitta mulle paljon: että minkälainen pitäisi olla väli kengittämisen, että se on terveellinen hevoselle? Vastaus tuli, että “ottaa pois ja ei koska laita takaisin, se on terveellisin” - olin hyvin yllättynyt. Hän antoi kontakti heidän vuolijalle, kenen työn ne olivat tyytyväisiä jo vuosia, ja noin opiskelu alkoi. Polina Vorobjova, opettaja, certified trimmer (CHCP, CBS) (http://liberatedhorsemanship.com). Hän tykkää hevosia ja oman työ niin paljon, kehittä jatkuvasti ja opettele innolla.

Opiskelu kesti noin kaksi vuotta, ensimmäinen jakso oli vain teoria, toisella oli kuolleiden hevosten jalat, sen välissä katselimme videot ja katselimme, miten opettaja työskentele, ja vain sitten, haastattelun jälkeen oli annettu lupa ottaa instrumentit ja vuola hevosen, opettajan valvonnassa. Muuten koulussa on vuosittain kaksipäiväinen seminaari, missä kaikki opiskelijat, uudet ja vanhat kokoontuvat, ja uudet vuolu tekniikat on esitetty - opiskeleminen ei koska loppu.

Vuolen hevosen kaviot nyt viisi vuotta, kokemussa oli eri tyypiset kaviot - pysty, vino, halkea, ne. Laminiti hevoset ja rustomisen ongelmat.


Minun hevosen muutos kengättömäksi
-edellisellä omistajalla hän oli jo kengätön, mutta vuolu ei ollut säännöllinen, kun nyt on mahdollisuus vuolla itse, suojan hänen nivelet parempi
-hänellä on suppuvarpainen jalan-asento ja se vaikutta nivelen kuluminen.

Huomasin muista hevosomistajista, kuka päätti muutta hevosen kengättömäksi, että se meni paljon helpompi ja rauhallisempi, kun ne ovat odottaneet. Esimerkiksi, kenelläkään ei ollut ontumista, vaikka ne ovat odottaneet sitä ja olivat valmis, että se tapahtuu alussa. Usein hevosella kengät vuosittain, ja syy on “liian matala antura”. Jos hevosella on liian matala antura, se on hyvä syy ottaa kengät pois.


Susu, suokki tamma, tuli minulle vuoltavaksi kevällä 2020, kun kengät oli otettu pois. Tässä on hänen omistajan palaute, miten siirto kengättömäksi meni:
“Halusin siirtyä kengättömäksi etujalkojen ongelmien takia. Halusin jo monta vuotta, mutta eläinlääkärit aina sanoivat että ei! Kengät antavat tukea... Luin paljon kengättömyydestä ja nivelrikosta ja kaviorustonluutumasta. Monilla ulkomaalaisilla web sivuilla sanoivat että ilman kenkiä!! Keväällä 2019 päätin viimein kokeilla. Otimme kengät pois, mutta Susu kipeytyi jaloista. Makasi lähes kokoajan ja ontui kävellessä kaikkia jalkoja. Laitoimme lopulta kengät takaisin 1,5 viikon jälkeen. Ontuminen loppui heti. Silloin luulin, että Susulle ei sovi kengättömyys. Mutta koska vanhat jalkaongelmat jatkuivat, päätin kokeilla uudestaan, mutta odotin vuoden kuitenkin. Nyt tänä vuonna se meni tosi hyvin! Ei ontunut tai arkonut juurikaan. Kaviot ovat hyvät ja verenkierto parantunut. En halua enää takaisin kenkiä koskaan. Olen ratsastanut vasta tosi vähän, mutta maastossa buutseilla kävelee paremmin, reippaammin. Ja epätasaisella ei enää onnahtele läheskään niin paljoa kuin kengillä"

Hyvä muista, kun kengät on otettu pois, jos ajatus on muuta hevosen kengättömäksi, sen pitäisi jaa vuolematta kaksi viikoksi. Varmasti, kavio näkee hyvin rumasti, mutta se on niin heikko, ja siellä on niin vähän verensuoja, että on tosi helppo vuola sitä liikaa. Hevoset huomaavat kivet, kun kengät on otettu pois - kaviot opiskelevat tuntumaan maa heidän alla, se on normaali. Siirto prosessissa kengättömäksi paljon auttavat bootsit.


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Scoot bootsien lisäosista apua hiertymiseen

Mitä tehdä, jos huomaa Scoot bootsien hiertävän? Bootsien ensimmäisten käyttötuntien aikana kannattaa tarkkailla erityisen tarkasti, onko bootsi liikutuksen jälkeen eri asennossa (vinossa) kaviossa, alkaako karvaa kulua tai kuuluuko bootsien käytön aikana kummallista läpäty...
Lue lisää »

Yhteistyössä hevosvarusteiden valmistaja Eva Seikola / Vahalanka

Hei! Olen Eva Seikola, kaikenlaisten käsitöiden harrastaja, joka hairahtui hevosiin vahingossa kymmenen vuotta sitten. Muutamassa vuodessa syntyi idea yhdistää kaksi rakasta harrastusta ja hiukan kypsyteltyäni ja elämäntilanteen salliessa hain Ypäjälle opiskelemaan. Valmist...
Lue lisää »

Nastat vai hokit?

Kengätön hevonen tarvitsee pitoa talven liukkaille. Tässä videossa kerron nastojen ja hokkien eroista. Scoot bootseihin voi asentaa talveksi nastat tai hokit. Olen testannut meidän hevosilla (300-700kg varsoista vanhuksiin) hyviä nastoja, huonoja nastoja sekä hokkeja. T...
Lue lisää »